Investitorii români vor putea să oferteze pentru cumpărarea CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul economiei şi finanţelor promite "o formulă de privatizare care să dea satisfacţie capitalului naţional"

Acţiunile de lobby întreprinse de asociaţiile româneşti de afaceri, pentru o privatizare a CEC la care să poată participa şi capitalul autohton, nu au rămas fără ecou. Sâmbătă, la Iaşi, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că CEC ar putea fi preluată de investitori români.

"CEC va rămâne bancă de stat cel puţin încă un an. CEC ar putea fi preluat şi de unii investitori români, avem deja unele solicitări din partea unor patronate româneşti. Dacă vom lua în viitor decizia privatizării, se va face într-o formulă care să dea satisfacţie capitalului naţional", a declarat, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian.

El a mai precizat că are încredere în noul director al CEC, Radu Graţian Gheţea, care "va transforma instituţia într-o bancă de succes". Până la finele anului 2007 "nu vom demara proceduri de privatizare. În acest moment, CEC are alte priorităţi, dar un management puternic va duce, în viitor, la premise bune pentru o privatizare de succes", a mai precizat ministrul Varujan Vosganian.

Formula preferată: subscripţia publică

Chiar dacă relansarea procesului de privatizare a Casei de Economii şi Consemnaţiuni - CEC - va avea loc abia peste un an, liderii organizaţiilor de afaceri sunt convinşi că ministrul Vosganian a vorbit serios şi declaraţiile citate mai sus nu au fost lansate doar de conjunctură. "Aceasta este o decizie înţeleaptă şi cred că Varujan Vosganian a vorbit serios, nu doar de conjunctură sau la vreo comandă politică", ne-a declarat Ştefan D. Popa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti. El a lansat în repetate rânduri solicitări prin care cerea autorităţilor să renunţe la varianta privatizării CEC cu un investitor strategic şi să opteze pentru subscripţia publică. "Sistemul cameral nu a renunţat şi nu va renunţa nici în viitor la ideea privatizării CEC prin subscripţie publică - proces la care să participe în primul rând capitalul naţional", a precizat, pentru "Adevărul", şeful CCI Bucureşti. Ştefan Popa a mai spus că în discuţiile anterioare, purtate şi cu fostul preşedinte CEC, Eugen Rădulescu, şi cu actualul preşedinte, Radu Gheţea, cei doi au fost de acord cu varianta privatizării prin subscripţie publică.

Plăţile în agricultură s-ar putea face prin CEC

Ministrul Vosganian a mai afirmat, la Iaşi, că propunerea potrivit căreia plăţile în agricultură din fondurile europene să se efectueze prin CEC este "o idee excelentă". Banca dispune de o structură foarte bine ramificată în teritoriu", a explicat ministrul economiei şi finanţelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite