Investitorii cheamă brokerii la grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

câştigurile din tranzacţiile bursiere, o parte din investitori s-au abţinut, ieri, de la tranzacţionarea de valori mobiliare pe orice bursă românească.Investitorii grevişti ar vrea ca şi

câştigurile din tranzacţiile bursiere, o parte din investitori s-au abţinut, ieri, de la tranzacţionarea de valori mobiliare pe orice bursă românească.
Investitorii grevişti ar vrea ca şi brokerii să li se alăture, chiar dacă, tehnic vorbind, acest lucru e imposibil, câtă vreme nu toţi participanţii din piaţă refuză să cumpere sau să vândă. Aceasta este o premieră absolută pentru piaţa de capital, având în vedere că nici în cele mai negre perioade din istoria economiei - cum ar fi criza din 1929-1933 - nu s-au semnalat astfel de manifestări. Acum, operatorii se văd nevoiţi să protesteze faţă de aroganţa cu care e tratată piaţa de capital de către politicieni.

Prima acţiune concertată
Cu toate că acţiunea nu a constat nici în pichetarea vreunei instituţii, nici în marşuri cu pancarte, protestatarii sunt convinşi că astfel autorităţile şi mai ales politicienii vor acorda ceva mai multă atenţie pieţei de capital. E greu de spus câţi dintre cei care anunţaseră anterior că vor participa la grevă au şi făcut-o, cert este că aceasta nu a avut niciun efect asupra evoluţiilor bursiere din şedinţa de ieri: toţi indicii Bursei au înregistrat creşteri substanţiale, iar volumele de tranzacţionare au fost comparabile cu cele din zilele obişnuite. De unde rezultă că protestul a fost unul pur simbolic, menit mai mult să sensibilizeze opinia publică şi autorităţile, investitorii arătând astfel că pot acţiona şi concertat când trebuie să-şi apere interesele.

"Bursa nu e un joc pe internet"
Discutând între ei, pe chat-urile virtuale, participanţii la grevă s-au încurajat reciproc, spunându-şi că astfel politicienii o să afle că Bursa nu e un joc pe internet. "E un pas înainte şi trebuie să continuăm, aia înseamnă caracter şi să crezi în ceva! Încercăm, nu suntem la putere să dăm cu ei de pământ! Putem face grevă două luni la rând, zi de zi, într-un interval orar, sau ne alegem o zi în fiecare lună. Se poate!". Cam aşa arătau, într-o traducere aproximativă, mesajele transmise ieri de investitorii grevişti pe cale electronică.Pentru o eventuală acţiune viitoare, de mai mare amploare, investitorii şi-au propus să-i convingă şi pe brokeri de utilitatea unui protest comun, având în vedere că revendicările acestora apără şi interesele intermediarilor Bursei.

Comisarii Gărzii Financiare au suspendat greva
Comisarii Gărzii Financiare şi-au reluat activitatea, după o săptămână de grevă, ei primind promisiunea ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu, că va fi promovat, în regim de urgenţă, statutul comisarului Gărzii Financiare. Dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, comisarii sunt decişi să-şi reia protestele, la 1 iulie, până când statutul va fi promovat, condiţiile lor de muncă vor fi îmbunătăţite, vor fi dotaţi cu tot ceea ce este necesar şi orele suplimentare din ultimii doi ani le vor fi plătite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite