Investitorii de calibru pot primi ajutoare substanţiale de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea investiţiilor prevede acordarea de facilităţi de maximum 50% din valoarea proiectelor de anvergură. În cazul proiectelor de investiţii serioase, Executivul ar putea să urce nivelul

Legea investiţiilor prevede acordarea de facilităţi de maximum 50% din valoarea proiectelor de anvergură.

În cazul proiectelor de investiţii serioase, Executivul ar putea să urce nivelul ajutoarelor de stat pe care poate să îl acorde la un nivel de 50%, fără să încalce astfel vreo prevedere legislativă a Uniunii Europene. Autorităţile vor trebui însă să ceară dispensă Bruxelles-ului.

Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, Executivul intenţionează să înainteze, la începutul lunii viitoare, spre aprobare, parlamentului, proiectul privind legea investiţiilor. "Acest proiect aduce două elemente principale ca noutate în privinţa acestui domeniu.

O îmbunătăţire faţă de schemele obişnuite de acordare a ajutoarelor de stat, unde creăm domeniile strategice de acordare a ajutoarelor de stat, dar şi eliminarea elementului de discriminare între investitorii autohtoni şi cei străini", a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, investiţiile de peste un milion de euro pot beneficia de o serie de facilităţi din partea statului, printre care şi cea de susţinere financiară pentru fiecare loc de muncă creat, aceasta putând urca de la un nivel de 250 la 2.000 de euro. "În cazul în care vom avea proiecte foarte serioase de calibru, care să creeze locuri de muncă multe, vom negocia cu Bruxelles pentru acordarea de facilităţi investitorilor de până la 50% din valoarea totală a investiţiei", a precizat ieri Varujan Vosganian.

Cota unică bulgărească, sabotată de români

Potrivit ministrului pentru IMM, Ovidiu Silaghi, prin acest proiect legislativ guvernul intenţionează să menţină ritmul investiţiilor în România, cu o accelerare pe stimularea investiţiilor în zonele mai sărace. Varujan Vosganian a adăugat faptul că, pentru susţinerea financiară din partea statului, bugetul pentru anul viitor prevede resurse pentru sprijinirea investiţiilor de circa două miliarde de euro. "Am auzit că bulgarii vor să introducă o cotă unică de 10%, fapt care ar fi un atu pentru investitori. Noi vrem ca prin această legea să păstrăm ritmul înregistrat în ultima perioadă", a precizat Varujan.

Atât Vosganian, cât şi Silaghi au subliniat că facilităţile se vor acorda numai în baza schemelor de ajutor de stat atât românilor, cât şi investitorilor străini, în acest scop Agenţia Română de Investiţii Străine urmând să se transforme în Agenţia Română de Investiţii. Printre facilităţile ce vor fi acordate de stat se numără acordarea de bonificaţii de dobândă la contractarea unor credite, asigurarea infrastructurii de utilităţi, căi de acces şi modificarea infrastructurii şi acordarea de contribuţii de la bugetul de stat pentru locurile de muncă nou create.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite