Investiţiile străine au crescut cu 85%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitalul social al firmelor cu participare străină s-a ridicat la valoarea de 1,14 miliarde de euro în primul semestru. Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al

Capitalul social al firmelor cu participare străină s-a ridicat la valoarea de 1,14 miliarde de euro în primul semestru.

Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România s-a ridicat în primul semestru al acestui an la 1,14 miliarde euro, în creştere cu 85% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În perioada ianuarie-iunie 2006, investiţiile străine au totalizat 613,1 milioane de euro.

Peste 7.989 de firme cu participare străină au fost înfiinţate în primele şase luni ale acestui an, numărul acestora ajungând astfel la 139.932. Numai în luna iunie 2007 au fost înfiinţate 1.406 firme noi cu participare străină, aportul la capital fiind de 71,1 milioane de dolari (peste 51 milioane de euro).

Aceste cifre sunt furnizate de ONRC, care calculează investiţiile străine ca valoare a capitalului străin subscris la înmatriculare, la care se adaugă subscrierile prin menţiuni de majorare a capitalului, plus sau minus capitalul social cesionat de către asociaţi sau acţionari rezidenţi. Din acesta se scade capitalul subscris la firmele radiate.

Italienii sunt în topul investitorilor

În ceea ce priveşte ţările de rezidenţă ale investitorilor care au înfiinţat cele mai multe firme noi, liderii clasamentului în luna iunie sunt investitorii italieni, care au constituit 261 firme, urmaţi de persoanele fizice şi juridice din Ungaria, cu 134 societăţi. Cel mai mare aport de capital înregistrat în această lună, în valoare de 45,7 milioane de euro, a fost realizat de Gran Via Ghencea, cu acţionar majoritar din Spania. Alte subscrieri importante de capital au fost realizate de către ATE Bank România, deţinută de investitori greci, respectiv 23,1 milioane de euro, în timp ce compania Enel Energie, cu acţionari italieni, a primit o infuzie de capital de 23 milioane de euro.

În prima jumătate a anului cea mai mare subscriere de capital a fost raportată de Banca Comercială Română, care a primit o infuzie de 115,4 milioane de euro din partea acţionarului austriac. În topul celor mai mari subscrieri în 2007 pe poziţia a doua se află E.ON Energie România, cu 104,9 milioane de euro, iar pe locul trei CEZ Distribuţie, cu 104,1 milioane de euro. Agenţia Română pentru Investiţii Străine estimează că investiţiile străine directe se vor ridica în acest an la şapte miliarde de euro, faţă de 9,1 miliarde de euro în 2006, când a fost privatizată Banca Comercială Română, cea mai mare instituţie de credit din România. Stocul investiţiilor străine directe a ajuns la finele anului trecut la 30,89 miliarde de euro. Investiţiile străine au urcat în 2006 cu 41,2%, faţă de 33,8% în 2005, potrivit datelor prezentate recent de Institutul Naţional de Statistică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite