"Investiţiile în proiectele culturale de la Sibiu nu pot fi amortizate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, vrea să fie unul dintre cei un milion de turişti care vor veni la Sibiu anul viitor. Îşi doreşte să se plimbe prin Bucureştiul vechi fără să mai

Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, vrea să fie unul dintre cei un milion de turişti care vor veni la Sibiu anul viitor. Îşi doreşte să se plimbe prin Bucureştiul vechi fără să mai alunece în gropi şi pe bucăţi de zid căzute. Visează la un centru cultural modern, chiar în inima Capitalei. Evenimentele anului viitor vor certifica sau nu autenticitatea declaraţiilor optimiste ale ministrului.
- Cum se vor amortiza investiţiile de zeci de milioane de RON care s-au făcut la Sibiu?
- Este evident că investiţiile în proiectele culturale nu au cum să fie amortizate, însă aeroportul are activitate economică şi de aici s-ar mai putea recupera parţial cheltuielile. Deocamdată, guvernul a contribuit cu 20 milioane de RON pentru reabilitarea pistei şi a terminalului. Suma va fi, evident, mult mai mare, însă s-a convenit ca jumătate să fie acoperită de Consiliul judeţean. Noi estimăm ca în Capitala Culturală Europeană a anului 2007 să vină un milion de turişti, iar majoritatea lor să fie din străinătate, tocmai pentru a da dinamism turismului extern, iar Sibiul să devină un centru de iradiere turistică. Dar ne dorim să ajungă şi români aici, pentru că ei sunt principalii destinatari ai proiectului. Se construiesc, acum, mai multe hoteluri, iar noi ne vom ocupa ca să existe publicaţiile necesare, materialele promoţionale, ghidurile culturale şi turistice, CD-uri. Manifestările nu se vor limita doar la cetatea Sibiului, ci şi la zonele limitrofe.
- Aţi declarat că vreţi ca Bucureştiul să renască, să se îmbogăţească centrul nou şi să se reabiliteze cel vechi. E un proiect pentru un viitor apropiat?
- La complexul "Esplanada" se preconizează că lucrările vor începe anul viitor. Investiţia este foarte mare, fiind cifrată la peste un miliard de euro. Se va face prin intermediul unui fond de investiţii canadiano-maghiar, în parteneriat cu primăria, iar Ministerul Culturii va fi un beneficiar de dotaţie. Este un proiect ambiţios, care va da o nouă dimensiune Bucureştiului, în zona dintre strada Traian şi Biblioteca Naţională. Vor fi spaţii de birouri, spaţii administrative, dar pe noi ne interesează cele culturale, mai ales că vor fi în preajma Bibliotecii Naţionale. Ministerul Culturii se va implica în acest proiect cu două obiective: unul este un muzeu, o sală mare de expoziţie, care sperăm să devină sediu al Muzeului Guggenheim, şi o sală de concerte modernă. Vom pune în acord această construcţie cu finalizarea lucrărilor la Biblioteca Naţională. Am obţinut 80 milioane de euro printr-un împrumut extern pentru finalizarea bibliotecii, iar lucrările vor dura 33 de luni. În Bucureştiul vechi se va interveni doar asupra unor clădiri care sunt în proprietatea statului. În primul rând, se va face reabilitarea celor care au potenţial istoric, pe străzile şelari şi Franceză. Trebuie luată stradă cu stradă, este o zonă sensibilă, sunt oameni care locuiesc acolo. Lucrările vor începe în această toamnă şi vor continua pe parcursul a doi-trei ani, cu termen de finalizare 2009. Investiţia este de 8-10 milioane de euro.
- Ce v-a determinat să-l demiteţi pe Dan Erceanu, directorul Bibliotecii Naţionale?
- Este vorba despre modul în care s-au gestionat fondurile care au fost trimise la Bibliotecă în ultimii doi ani, modul în care s-au realizat contractele, modul în care s-a făcut verificarea lucrărilor de execuţie. Dl Erceanu a fost numit printr-un ordin al ministrului şi poate fi revocat tot în acelaşi fel. Există mai multe variante de înlocuire, tot prin numire sau prin concurs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite