Doina Vornicu: „Investiţiile sunt punctul forte al unei companii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Vornicu: „Investiţiile sunt punctul forte al unei companii“
Doina Vornicu: „Investiţiile sunt punctul forte al unei companii“

Doina Vornicu a preluat funcţia de director general al CEZ Distribuţie la începutul acestei luni, după o carieră de 23 de ani în domeniul energetic. Noul manager vrea să transforme fosta Electrica Oltenia în cea mai bună companie de distribuţie a energiei din grupul CEZ.

Vornicu povesteşte că interesul ei pentru energetică a început încă din facultate: „În urmă cu 20 şi ceva de ani, facultatea de energetică reprezenta viitorul, tehnologia, un produs fără de care nu se întâmplă nimic în jurul tău şi atunci m-am decis să urmez cursurile Facultăţii de Energetică din Iaşi“. După absolvire, a fost repartizată în localitatea natală, în cadrul Întreprinderii de Reţele Electrice Botoşani.

„Acolo a început o experienţă extrem de interesantă, într-o lume a bărbaţilor, în care tehnicienii aveau ultimul cuvânt, iar businessul era văzut ca având o importanţă redusă“, spune Vornicu. Însă lucrurile au evoluat destul de mult de atunci. „Eu am crescut odată cu acest business.

Am început să nu mai fim orientaţi către reţea, ci către client. Încetul cu încetul. Schimbările mari nu se fac niciodată «big-bang»“, consideră ea.

Planuri ambiţioase

Vârsta de 31 de ani a venit odată cu obţinerea postului de director de investiţii la Electrica Botoşani. „Investiţiile erau la vremea respectivă şi sunt şi astăzi punctul forte al unei companii. Şansa mea a fost să lucrez în zona investiţiilor de la început şi să îmi construiesc cariera în această zonă“, mai spune oficialul CEZ.

După 20 de ani în Electrica, Vornicu a acceptat provocarea celor de la Transelectrica de a promova proiecte internaţionale, precum cel al cablului submarin ce va fi construit între România şi Turcia. În octombrie 2006, s-a alăturat echipei CEZ, iar perioada care a trecut de atunci e caracterizată ca „un foc continuu“.

Printre proiectele dragi pe care le-a gestionat, îl enumeră pe cel privind realizarea celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, de la Fântânele: „Acest proiect are două dimensiuni foarte importante: cea tehnică şi cea ecologică, de suflet. Toţi ne dorim o planetă curată pentru copiii noştri. Eu am avut şansa de a promova un astfel de proiect“, spune mândră Vornicu.

Funcţia de director general al CEZ Distribuţie este, pentru ea, „o provocare adevărată“. Pentru că a venit vremea unei culturi puternice a relaţiei cu clientul.

„Preconizăm investiţii mari în instalaţii în următorii cinci ani. Dorim să putem asigura clienţilor noştri servicii de calitate, la nivel european. Nu putem promite că de mâine lucrurile vor fi foarte bune, dar putem să le promitem aşa: la încheierea acestui program ambiţios vor putea să facă diferenţa“, susţine ea. Acest lucru înseamnă creşterea siguranţei de funcţionare a instalaţiilor şi reducerea numărului de întreruperi, prin automatizarea sistemului.

„Îmi doresc să devenim cea mai bună distribuţie din grupul CEZ şi avem toate prerogativele: oameni, resurse, voinţă. Depinde doar de noi să ne suflecăm mânecile şi să trecem la treabă“, mai spune Vornicu.

Fiica îi calcă pe urme

Doina Vornicu povesteşte cu mândrie despre fiica ei, de 25 de ani, căreia i-a transmis pasiunea pentru business şi energie. „Fata mea este absolventă a Academiei de Studii Economice, relaţii economice internaţionale, este studentă la Open University şi se pare că are reale şanse să-mi urmeze în cariera de management.

Chiar dacă a făcut o facultate cu profil economic, a crescut în casă cu cărţi de energetică în jurul ei şi este pasionată de piaţa de energie, toate lucrările ei sunt legate de energie“, spune Vornicu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite