Investiţii masive pentru consolidarea pieţei muncii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea programelor finanţate de Fondul Social European împreună cu Executivul român urcă la nivelul de 4,33 miliarde de euro Încurajarea ocupării locurilor de muncă, astfel încât

Valoarea programelor finanţate de Fondul Social European împreună cu Executivul român urcă la nivelul de 4,33 miliarde de euro

Încurajarea ocupării locurilor de muncă, astfel încât acestea să fie păstrate pe perioade cât mai lungi vor fi sprijinite în ţara noastră de Uniunea Europeană prin intermediul unor programe de specialitate. Valoarea fondurilor pe care Bruxelles le pune la bătaie pentru România se va ridica la 3,6 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei pentru forţa de muncă al Uniunii Europene, publicat ieri, programele cofinanţate de UE şi Guvernul României prin intermediul Fondului Social European (FSE) vor avea ca scop sprijinirea tuturor cetăţenilor în a-şi îmbunătăţi calificarea profesională.

În România, Programelor Operaţionale finanţate de FSE li se va aloca o sumă totală de 4.33 miliarde euro, incluzând contribuţia UE şi cea naţională, pe parcursul următorilor şapte ani.

Ţinta acestui plan comunitar este aceea ca fiecare angajat să-şi mărească şansele de a găsi un loc de muncă sau chiar de a rămâne angajaţi pe perioade cât mai lungi.

Astfel, Uniunea Europeană va acorda o cofinanţare de 3,68 miliarde euro pentru programele Comisiei Europene pentru promovarea ocupării forţei de muncă, care se vor axa într-o etapă separată şi pe îmbunătăţirea serviciilor publice şi pe eficientizarea administraţiei publice.

Eforturi în lupta cu şomajul

"Eforturile recente ale UE de a creşte numărul locurilor de muncă au început să dea rezultate. Numărul celor încadraţi în câmpul muncii este în creştere, iar şomajul în scădere. Dar pentru acest lucru sunt necesare eforturi suplimentare.

FSE consolidează capacitatea Europei de a crea locuri de muncă bune şi de a echipa forţa de muncă, lucruri care trebuie puse în practică la nivel naţional", a afirmat Vladimír Spidla, comisar european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Şanse Egale.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, în România, FSE va pune accentul pe integrarea socială, prin educaţie şi formare profesională.

Fondul Social European furnizează anual mai mult de 10 miliarde euro, pe întreg teritoriul UE. La sfârşitul perioadei curente de finanţare (2007-2013), finanţarea UE către cele 27 state membre se va ridica la 75 miliarde euro. Această sumă reprezintă mai mult de 10 la sută din bugetul total al Uniunii Europene.

Strategia FSE în România va fi pusă în practică prin intermediul a două Programe Operaţionale, intitulate "Dezvoltarea Resurselor Umane" şi "Capacitate Administrativă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite