Invenţiile au dat năvală la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mouse-ul fără click, pantofii care măsoară consumul de energie sau maşinile lui Justin Capră sunt câteva dintre exponate. Cluj-Napoca este gazda celei de-a VII-a ediţii a Pro Invent. Până vineri, clujenii pot vedea la Expo Transilvania peste 450 de invenţii.

La Cluj-Napoca, circa 70 de inventatori, firme sau institute de cercetare prezintă peste 450 de invenţii. Expo Transilvania găzduieşte până vineri, 27 martie, Târgul Internaţional Tehnic şi Salonul Pro Invent.

La Salonul Pro Invent sunt prezentate de la noi soiuri de fructe, legume şi flori, la purificatorul electrocinetic pentru aer, mouse-ul fără click, pantofii care-ţi măsoară consumul energetic sau garderoba automatizată.

La salon este prezent şi celebrul inventator Justin Capră, care a venit la Cluj cu două mini-turisme construite de el, care consumă circa 0,5 l de combustibil pe suta de kilometri.

„Şoricelul fără chiţăit”

„No click mouse” sau mouse-ul nemuritor, este o invenţie a lui Bogdan Bunea, care a fost premiată anul trecut cu medalie de aur la Salonul Inventika de la Bucureşti. „Mouse-urile rezistă la 25-50.000 de clickuri, după care cedează contactele.

Contactele care sunt folosite la acest mouse sunt estimate să reziste la o mie de milioane de utilizări, până la zece ani”, îşi descrie Bogdan Bunea invenţia, disponibilă într-o serie limitată la preţul de 10 euro.

În plus, mouse-ul este silenţios, clickul care este uneori enervant neauzindu-se. Secretul noului aparat stă în materialele şi modul în care se face contactul, detalii pe care Bogdan nu a vrut să le dezvăluie.

image

Bogdan Bunea a prezentat „No click mouse” care este complet silenţios şi rezistă până la zece ani  David Sugár



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării a prezentat, printre altele, pantofii cu senzori care determină consumul energetic în timpul mersului. „Este special făcut pentru analizarea unor boli cronice.

Vorbim de foarte multe boli, precum afecţiunile aparatului locomotor, ale auzului sau ale văzului”, spune dr. ing. Veronica Craiu. Patru prototipuri de pantofi cu senzori se află în teste la mai mulţi doctori de recuperare.

Garderoba automatizată

Cinci studenţi de la Catedra de Maşini Unelte şi Roboţi Industriali ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi-au prezentat unul dintre proiectele de masterat, garderoba automatizată.

„Este proiectată să funcţioneze fără asistare, pe bază de amprentă. Fiecare îşi lasă haina şi doar el o poate ridica. Ar putea fi aplicată la discoteci, restaurante, etc.”, spune Adrian Criste, unul dintre studenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite