Invenţie epocală: ţigara electronică fără fum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi români au cumpărat deja ţigări electronice, fie pentru că ar fi mai sănătoase, fie pentru a se lăsa de fumat. Producătorii chinezi spun despre e-ţigări că nu prezintă niciun

Mai mulţi români au cumpărat deja ţigări electronice, fie pentru că ar fi mai sănătoase, fie pentru a se lăsa de fumat. Producătorii chinezi spun despre e-ţigări că nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, deoarece conţin doar nicotină, nu şi miile de subtanţe toxice existente într-o ţigară convenţională.

Cu toate acestea, nu s-au realizat încă teste care să garanteze siguranţa ţigărilor electronice. Atât în România, cât şi în străinătate, ţigările electronice se comercializează, în general, pe internet. O astfel de ţigară costă în jur de 400 de lei.

Poate fi însă folosită ani întregi. Ceea ce trebuie reînnoit constant este cartuşul. Acesta din urmă durează cât 30 de ţigări convenţionale. E-ţigara satisface nevoia de nicotină şi asigură ritualul clasic al fumatului. În plus, reduce riscul de îmbolnăvire provocat de fumatul pasiv.

Unii preferă e-ţigările pentru că ar fi mai sănătoase, alţii pentru că vor să se lase de fumat

Sute de români au cumpărat deja cel puţin o ţigară electronică. Aceasta costă în jur de 400 de lei, dar poate fi folosită ani la rând.

În multe dintre statele membre ale Uniunii Europene, s-a interzis fumatul în locurile publice, inclusiv în baruri şi cluburi. De anul viitor, în localurile româneşti, jumătate din spaţiul alocat clienţilor va trebui să fie obligatoriu destinat nefumătorilor.

Dependenţii de tutun mai au însă o şansă: chinezii au inventat pentru ei ţigara electronică sau e-ţigara. Lungă şi rigidă, ţigara electronică nu conţine cele 4.000 de substanţe toxice - dintre care multe cancerigene - care se găsesc într-o ţigară convenţională.

Ţigara electronică este, de fapt, un gadget. Un dispozitiv care nu arde şi nu face fum. Producătorii vorbesc despre o combinaţie între tehnologia microelectronică modernă, tehnologia biologică şi concepţia unei vieţi sănătoase. Conform importatorilor români, "aceasta are un aspect elegant, un design fin, întruchipând ţigara secolului al XXI-lea".

Fumătorii pot renunţa la viciu

Deşi nu s-au realizat teste privind potenţialul pericol pentru sănătate pe care l-ar presupune consumul unor astfel de ţigări, producătorii spun că o "e-ţig" este mai sănătoasă, nu este cancerigenă, iar de fumatul pasiv nici nu mai poate fi vorba.

E-ţigara funcţionează cu baterii şi, în loc de fum, emite vapori de apă, pentru că are un atomizator care transformă aerul în abur. În aceste condiţii, ţigara electronică nu-i poate afecta în niciun fel pe cei din jur.
Singura substanţă dăunătoare pe care o conţine este nicotina, drogul care dă dependenţa.

Totuşi, producătorii spun că e-ţigara poate veni în ajutorul celor care intenţionează să se lase de fumat şi simt că doar voinţa nu le este suficientă. Există patru feluri de cartuşe, care conţin cantităţi diferite de nicotină lichidă pură.

Se poate începe cu un cartuş care conţine un nivel înalt de nicotină şi, treptat, fumătorul poate înlocui acest cartuş cu altul mai slab. Există chiar cartuşe cu zero nivel de nicotină.

"Eu aproape că m-am lăsat de fumat. Acum mai fumez doar ocazional. În maximum şase luni, oricine se poate lăsa de fumat cu ajutorul ţigărilor electronice", a spus Csata Lorand, importator, dar şi fumător de e-ţigări, care deţine un magazin specializat pe astfel de produse în judeţul Harghita.

E-ţigările se vând, în general, online

Deocamdată, e-ţigările sunt comercializate, în general, online, atât în România, cât şi în străinătate.
"Eu deţin un astfel de magazin de aproximativ o lună şi pot spune că am onorat deja 65 de comenzi. Am observat că sunt mai multe femei care vor să cumpere e-ţigări, probabil pentru că sunt mai conştiente decât bărbaţii asupra pericolului pentru sănătate pe care îl presupun ţigările clasice", a spus Cătălin Mutu, importator de ţigări electronice.

Acesta a adăugat că persoanele care comandă e-ţigări au aproximativ între 30 şi 40 de ani. Csata Lorand spune că de la el au cumpărat deja ţigări electronice câteva sute de români. De această dată însă, mai mulţi bărbaţi.

Există persoane care precizează că, atâta vreme cât nu s-au realizat teste care să garanteze lipsa de pericol a e-ţigărilor, produsul nu poate fi sigur 100%.

"Singurul dezavantaj real ar fi că, la început, până te obişnuieşti cu ea, ai tendinţa să inhalezi prea multă nicotină, pentru că e-ţigara nu se termină propriu-zis, aşa cum se întâmplă cu o ţigară convenţională", a mai spus Cătălin Mutu.

Proprietarii multor localuri româneşti nu au auzit încă de ţigările electronice. Unii nu sunt din principiu de acord cu proliferarea lor: "Sincer, nu ştiu ce sunt acelea ţigări electronice, dar mă cutremur să aud că există aşa ceva. Sunt nemulţumit de apariţia a ceea ce pare a fi "un mutant" , un nou produs al modernităţii. Pe când şi… guma de mestecat electronică?", spunea Ciprian Pescaru, proprietarul ceainăriei GreenTea din Bucureşti.

Singurul dezavantaj real ar fi că, la început, până te obişnuieşti cu ea, ai tendinţa să inhalezi prea multă nicotină
Cătălin Mutu,
importator

Punctele tari ale e-ţigărilor

Pe lângă certificatul de garanţie, factura şi manualul de folosire, un "pachet de e-ţigări" conţine dispozitivul, un acumulator de rezervă, un cablu de alimentare, un încărcător şi mai multe cartuşe gratuite. Odată încărcat acumulatorul, e-ţigara se poate asambla. Apoi se fumează pur şi simplu.

E-ţigara are în vârf un led indicator care se aprinde şi imită arderea în momentul în care posesorul trage din ea. E-ţigara satisface nevoia de nicotină şi asigură ritualul clasic al fumatului. În plus, nu pune în pericol viaţa celor din jur, reducându-se astfel riscul de îmbolnăvire provocat de fumatul pasiv.

E-ţigara nu conţine monoxid de carbon, cianură de hidrogen, acizi, arsen sau plumb, unii dintre aceşti compuşi chimici fiind responsabili pentru incidenţa cancerului sau chiar a morţii premature. Producătorii spun că utilizarea ţigării electronice înseamnă protejarea mediului înconjurător.

În plus, "fumul" acesteia nu se impregnează în haine, în maşină sau în locuinţă. Ba, mai mult, respiraţia celor care folosesc astfel de ţigări nu este urât mirositoare, aşa cum se întâmplă în cazul consumului de ţigări convenţionale.

Aproape că m-am lăsat de fumat. Acum mai fumez ocazional.
Csata Lorand,
importator din Harghita

Patru paşi pentru a renunţa la fumat

Producătorii chinezi susţin că o e-ţigară poate ajuta fumătorii să renunţe la viciu trecând treptat de la un nivel de nicotină ridicat către altul mai slab.

1. Se începe cu un cartuş cu o densitate de nicotină de 16 mg.

2. Se trece, treptat, la un cartuş cu un nivel mediu de nicotină, de 10 mg.

3. Se alternează apoi un cartuş cu nivel mic de nicotoină, de 6 mg, cu altul fără nicotină.

4. În final, fumătorii pot renunţa la fumat folosind doar cartuşul fără nicotină.

Preţurile diferă de la un furnizor la altul

E-ţigara costă aproximativ 370 de lei.

Un pachet cu 20 de cartuşe costă 110 lei.

Un pachet cu 50 de cartuşe costă 280 de lei.

Un cartuş este echivalentul a 30 de ţigări convenţionale.

Un e-trabuc poate fi achiziţionat cu 280 de lei.

O tabacheră pentru transportul de ţigări costă 45 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite