Inventatori ucişi de propriile creaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul discovery.com prezintă o serie de personalităţi care au lasat o urmă adevărate repere ale istoriei, în domenii ca ştinţa, tehnica, medicina sau chiar magia.

Aceştia fac parte din categoria oamenilor a căror curiozitate şi pofta de cunoaştere a primat chiar şi înaintea propriei siguranţe. Ignorand pericolele, ei au răscolit prin colţurile tainice ale ştiinţei, mânaţi de o curiozitate nestapânită. Rezultatul? Noi, cei din secolul XXI ne bucurăm de invenţiile lor, însă aceşti aventurieri din vremurile trecute au plătit ştiinţei tributuri fara de preţ: sănătatea sau propria viaţa.

Jimi Haselden (27 martie 1948 - 26 septembrie 2010)

Jimi Heselden, proprietarul companiei engleze Hesco Bastiom şi producatorul scuterelor Segways, a murit într-un accident provocat de propria lui invenţie.

 În toamna lui 2010, în râul Wharfe, a fost gasit Haselden lângă un Segways.

Segways – dispozitiv de transport pe două roţi eco, propulsat prin curent electric, iar manevrarea se face cu ajutorul unor giroscoape de înaltă tehnologie care răspund la mişcările corpului.

Alexander Bogdanov (22 august 1873 - 7 aprilie 1928)

Fizician, filozof, economist, scriitor SF şi revoluţionar, Alexander Bogdanov şi-a început experimentele de transfuzie sangvina în 1924, aflat probabil, dupa cum se banuia, în căutarea izvorului tinereţii eterne. Dupa 11 transfuzii pe care le-a efectuat asupra sa, acesta a declarat că a stopat procesul alopeciei şi şi-a îmbunătăţit vederea. Din pacate pentru excentricul savant rus, tehnicile de transfuzie erau abia la început, iar testele preliminare nu constituiau o practica în sine. În 1928, Bogdanov şi-a facut o transfuzie cu sânge infectat cu malarie şi tuberculoză. După cum era de aşteptat, a murit la scurt timp după temerara încercare.

image

William Bullock (1813 – 21 aprilie 1867)

Bullock a fost un inginer american, a cărui invenţie din 1863 a revoluţionat industria tipăritului: o presă mai eficientă şi mai rapidă. Creaţia sa a fost în final şi cea care i-a adus moartea. În timp ce lucra la reparaţiile unei prese, acesta şi-a prins piciorul în roţile maşinariei. Deşi a reuşit să evadeze din stramtoare, în câteva zile o cangrena i-a cuprins piciorul, iar Bullock a murit în timpul operaţiei de amputare a piciorului.

image

Harry Houdini (24martie 1874 - 31 octombrie 1926)

Oricât de ironic ar suna, Harry Houdini a murit literalmente din cauza unui truc.

Moartea maestrului Houdini a fost cauzată de o serie de lovituri în stomac aplicate de doi studenţi puşi chiar de el să o facă fără a provoca vreo rană în abdomen.

Din păcate, impactul loviturilor a fost de ajuns să spargă apendicele deja inflamat .

Houdini a murit în ziua de Halloween, în 1926, după ce operaţia de peritonită nu a reuşit.

image

Thomas Andrews ( 7 februarie 1873 - 15 aprilie1912)

Irlandezul Thomas Andrews a fost unul dintre arhitecţii din spatele faimosului Titanic.

Andrews, ca un înţelept constructor, a fost bineînţeles la bordul Titanicului în timpul voiajului din 10 aprilie 1912.

Şi restul, bine ştiut, este istorie.

image

Horace Lawson Hunley (20 iunie 1823 - 15 octombrie 1863)

Un legiuitor, avocat şi inginer marin al armatei Confederale, H.L. Hunley este faimos pentru inventarea submarinului.

Invenţiile lui Hunley nu s-au dovedit a fi prea sigure, 5 din 9 membri ai echipajului au decedat în primul submarin chiar la prima ieşire .
La data de 15 octombrie 1863, deşi el nu facea parte din echipaj, Hunley decide să preia comanda în timpul unui exerciţiu de rutina al celui de al II-lea submarin, navă ce se va scufunda şi de data asta toţi cei 8 membri ai echipajului au fost ucişi împreună cu acesta.

image

Marie Curie ( 7 noiembrie 1867 - 4 iulie 1934)

Faimoasa femeie care a câştigat premiul Nobel, doamna Curie a fost de asemenea, din pacate, victima propriei invenţii sau mai bine zis, a prpriilor experimente.

Marie Curie este considerată ca fiind cea care a descoperit radiul si poloniul, doua elemente chimice cu un grad ridicat de radioactivitate.
Anii de studiu asupra elementelor radioactive au expus-o inevitabil la o cantitate mare de radiaţii, care se manifesta sub forma leucemiei. În ciuda bolii sale, ea îşi menţine în continuare postul de conducere în cadrul secţiei de chimie şi fizică a Institutului Radiului. În 1934, din cauza stadiului avansat al bolii sale se internează la sanatoriul din Haute-Savoie, unde moare la data de 4 iulie.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite