Învăţăturile unei zile interesante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri am putut vedea cu toţii viitorul şi trecutul României. Viitorul: În Bucureşti, Bill Gates a inaugurat Centrul Global de Suport Tehnic şi a lansat noul sistem de operare Windows

Ieri am putut vedea cu toţii viitorul şi trecutul României.

Viitorul: În Bucureşti, Bill Gates a inaugurat Centrul Global de Suport Tehnic şi a lansat noul sistem de operare Windows Vista. Cel mai bogat om din lume a descins ca un manager în delegaţie. Fără girofar, fără covor roşu. Şi-a atins, pur şi simplu, obiectivul şi nu a uitat să laude profesionalismul specialiştilor români în IT. Într-adevăr, câteva zeci de mii de români deştepţi sunt gata să-şi arunce ţara direct în viitor, ajutând-o să sară peste perioada industrială. O perioadă pe care nu a reuşit să o parcurgă complet în comunism, cu toate eforturile şi sacrificiile uriaşe. Inteligenţa noii generaţii de români aduce bani, prestigiu, dezvoltare, legături cu lumea.

Trecutul: Braşovul industrial a ieşit din nou în stradă. O rană economică şi socială, pe care guvernările nu au avut curaj să o cauterizeze, a erupt din nou. Şi aici e vorba despre oameni. Oameni pentru care este prea târziu. Sunt ultimii care au mai rămas. Nu au avut posibilitatea sau poate curajul de a pleca să lucreze în afara României. Le-a lipsit prezenţa de spirit necesară pentru a se recalifica sau pentru a începe o activitate pe cont propriu. Mulţi au sperat, probabil, că vor apuca ziua pensiei ca angajaţi. Calcul greşit. Falimentul s-a produs mai repde, iar plăţile compensatorii nu vor veni decât în măsura în care fiecare va dovedi că se află în căutare de noi slujbe, că încearcă să se recalifice. Complicat. Atât de complicat încât ei îşi vor apăra iluziile cu orice preţ. Încrederea în sistem, în autorităţi, în guverne şi sindicate este undeva sub nivelul zero. România trecutului aşteaptă dreptate cu sabia şi zăngănit de cătuşe în piaţa publică. Numai asta mai ostoieşte frustrările. Încă un plin de combustibil pentru extremism!

Între viitorul şi trecutul României există însă o serie întreagă de trepte intermediare. România viitorului are nevoie de servicii, de lucrări de infrastructură, de locuinţe şi oraşe moderne, de produse de calitate, realizate de personal cu înaltă calificare. Şi de politici inteligente pentru a pune toate acestea împreună!

Nu trebuie să lucreze toţi românii în IT. Dar în jurul acestei Românii se poate naşte acel ţesut social bazat pe muncă şi câştiguri decente, care asigură stabilitatea unei ţări. În timp ce, în jurul României trecutului se găsesc cel mult gardurile ridicate de jandarmi în timpul tulburărilor de stradă.

Poate părea cinic, dar fiecare a avut şi are încă posibilitatea să aleagă în ce ţară vrea să trăiască. Restul e teorie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite