Învăţămintele catastrofei de la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consecinţele exploziei produse în dimineaţa zilei de 26 aprilie 1986 la reactorul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina) au fost evocate la Conferinţa internaţională "Cernobîl,

Consecinţele exploziei produse în dimineaţa zilei de 26 aprilie 1986 la reactorul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina) au fost evocate la Conferinţa internaţională "Cernobîl, după 20 de ani. Strategia refacerii şi dezvoltării stabile", care se desfăşoară începând de marţi la Minsk.
La reuniune participă 1.500 de invitaţi, dintre care peste 500 din străinătate. Omenirea nu poate uita cea mai mare catastrofă din istoria erei atomice, care a marcat viaţa a milioane de persoane de pe întreaga planetă. Datele cuprinse în raportul ONU indică peste 4.000 de persoane decedate în urma radiaţiilor emanate în timpul exploziei, în timp ce reprezentanţii organizaţiei ecologiste Greenpeace vorbesc de aproape 200.000. Potrivit declaraţiei academicianului Evghenii Velihov, "în atmosfera mitologiei legate de această avarie", oamenii pot distinge cu dificultate adevărul. În opinia acestuia, avaria de acum două decenii, produsă în urma unei erori umane, reclamă atitudine responsabilă şi disciplină din partea celor care au de-a face cu energetica nucleară. Academicianul rus a lăsat clar să se înţeleagă că viitorul aparţine, totuşi, energiei atomice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite