Inundaţiile au lovit Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel de ameninţaţi de furia apelor, românii din ţările vecine au fost însă uitaţi de autorităţi Mii de persoane au fost evacuate şi 13 persoane, între care cinci copii, şi-au

La fel de ameninţaţi de furia apelor, românii din ţările vecine au fost însă uitaţi de autorităţi

Mii de persoane au fost evacuate şi 13 persoane, între care cinci copii, şi-au pierdut viaţa în Ucraina. Europa Centrală şi de Est a fost acoperită de ape.

Şapte persoane au murit în regiunea Ivano-Frankivsk de la graniţa Ucrainei cu România, zona cea mai afectată de dezastru.

Aproximativ 21 de mii de locuinţe şi 18 mii de hectare de teren agricol au fost inundate, precum şi 400 de poduri şi 200 de kilometri de străzi. Peste 300 de localităţi au rămas fără curent electric.

"Nu ne-a întrebat nimeni nimic!"

Cei 35.000 de români care locuiesc în cele şapte sate din dreapta Tisei, în Ucraina, au fost şi ei afectaţi de inundaţii. Beciurile caselor, grădinile, dar şi culturile se află sub ape.

Preşedintele Asociaţiei Primăriilor Româneşti din Dreapta Tisei, Gheorghe Berinde, primar al localităţii Biserica Albă, este mulţumit că situaţia nu este la fel de gravă ca la inundaţiile din 1999-2000.

Mult mai afectate sunt satele ucrainene din aval, de pe Tisa. Cât despre interesul autorităţilor de la Bucureşti faţă de situaţia românilor de peste Tisa, Berinde spune: "Nu ne-a întrebat nimeni, niciodată, despre nimic, nici consulatele, nici Bucureştiul!"

Republica Moldova aşteaptă viitura

Şi în Republica Moldova s-au înregistrat mari cantităţi de precipitaţii, în special în nord. Guvernul de la Chişinău a avertizat cu privire la pericolul producerii de inundaţii, precizând că nivelul apei râului Nistru va creşte cu cel puţin un metru începând de azi. Premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a declarat că zonele pasibile de inundaţii sunt cele din luncile râurilor Nistru şi Prut.

În cadrul unei conferinţe de presă convocate de urgenţă la Guvern, premierul a cerut populaţiei să nu se mai deplaseze spre zonele de agrement de la malul Nistrului, iar celor din zonă să facă rost de saci cu nisip.

Lacurile de acumulare ale barajelor de pe Nistru şi Prut au fost golite pentru a fi pregătite să primească cantităţile mari de apă care se aşteaptă în următoarele zile. Circa două mii de copii aflaţi în tabără în localitatea Vadul-lui-Vodă de pe malul Nistrului au fost evacuaţi, alături de alte persoane aflate la odihnă în zonă. Accesul în regiune a fost limitat.

Evacuări în Ungaria şi Slovacia

În Ungaria, peste două mii de turişti aflaţi în zonele de agrement din nord-estul ţării au fost evacuaţi, din cauza creşterii nivelului râului Tisa.

Aproximativ 400 de persoane, majoritatea de etnie romă, au fost evacuate din cauza inundaţiilor din estul Slovaciei. Două persoane şi-au pierdut viaţa şi 36 de sate au fost inundate. Mai multe localităţi au rămas fără curent electric şi gaz.

Planeta nervoasă

Germania. Mai multe zone din bazinul Rinului au fost inundate. Zona cea mai afectată este cea din jurul oraşului Dortmund.

India. Zeci de sate au rămas izolate după ce ploile musonice au inundat statul Uttar Pradesh.

SUA. 1.000 de pompieri se luptă cu flăcările în statul California, unde incendiile sunt întreţinute de temperaturile de peste 38 de grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite