Inundaţiile-fulger ameninţă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nord-vestul şi centrul ţării se află sub ameninţarea unor fenomene meteo neobişnuite, dar din ce în ce mai frecvente, a avertizat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de

Nord-vestul şi centrul ţării se află sub ameninţarea unor fenomene meteo neobişnuite, dar din ce în ce mai frecvente, a avertizat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Specialistul ANM spune că fenomenele vor avea intensitate maximă azi, vor fi în diminuare sâmbătă şi duminică, după care vor urma două săptămâni de linişte, chiar dacă va mai ploua. Cele mai afectate regiuni vor fi Maramureşul, Transilvania şi unele zone din Oltenia.
Prezent la videoconferinţa cu prefecţii desfăşurată ieri la Palatul Victoria, sub conducerea premierului, Sandu a explicat că locul unde loveşte viitura nu poate fi cunoscut decât înainte cu trei ore, printr-un sistem radar. Acesta este motivul pentru care populaţia nu poate fi avertizată din timp. Miercuri, la Galaţi, au căzut 98 litri/mp în numai 45 de minute, cantitate-record chiar faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 168 litri în şase ore. Prioritatea guverna-mentală - oamenii Ploile şi viiturile din ultimele zile au provocat moartea a şapte persoane - şase în Bistriţa-Năsăud şi una în Maramureş -, iar alte cinci persoane sunt date dispărute; 646 de persoane au fost evacuate, 87 de localităţi au fost afectate, 1.437 de locuinţe - avariate, 36 - distruse, 41 - în pericol de prăbuşire. Au mai fost distruse 5.135 ha teren arabil, 409 ha păşuni şi fâneţe, 76 km drum judeţean, 78 de poduri şi 448 de podeţe. Prioritatea autorităţilor locale este găsirea persoanelor dispărute şi deblocarea drumurilor de acces. Premierul a făcut apel la solidaritatea oamenilor, dar a promis şi tot sprijinul guvernamental pentru asigurarea alimentelor şi a resurselor financiare. Oamenii primesc apă şi pâine cu elicopterul. Premierul şi ministrul Blaga i-au avertizat pe prefecţi să nu încerce să-şi rezolve problemele legate de drumuri şi infrastructură trecându-le pe seama inundaţiilor, lucru care s-a întâmplat şi anul trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite