Inundaţiile au băgat la apă BAC-ul 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali din Ministerul Educaţiei susţin că n-au avut timp pentru schimbarea metodologiei la bacalaureat din cauza apelor care s-au revărsat în Moldova Chiar dacă bacalaureatul din acest

Oficiali din Ministerul Educaţiei susţin că n-au avut timp pentru schimbarea metodologiei la bacalaureat din cauza apelor care s-au revărsat în Moldova

Chiar dacă bacalaureatul din acest an s-a lăsat cu scandal încă din prima zi, examenul de anul viitor va fi organizat după aceeaşi metodologie.

Adoptată zilele trecute de Ministerul Educaţiei, metodologia examenului de bacalaureat 2008/2009 nu aduce mari schimbări.

Deşi au existat multe voci care au susţinut că Bac-ul trebuie modificat din temelii, oficialii din minister nu au ţinut cont de ele. În plus, nici nu au mai organizat o dezbatere publică pe 21 august, aşa cum stabiliseră iniţial.

"Din păcate, nu s-a mai putut organiza o întâlnire din cauza inundaţiilor din Moldova. Noi a trebuit să luăm măsuri pentru şcolile afectate", se justifică Zvetlana Preoteasa, secretar de stat la Educaţie. Aceasta mai spune că înâlnirea nu a avut loc din cauză că în luna august multă lume a fost în concediu.

Aşa că, în mare parte, metodologia de anul viitor e de fapt copy-paste a celei de anul acesta. Subiectele vor fi postate în continuare pe site-ul ministerului cu câteva luni înainte. Iniţial, ministrul Cristian Adomniţei declarase că subiectele nu vor mai fi postate pe internat. "Răzgândirea" a venit în urma cererilor numeroase din partea părinţilor şi a elevilor.

" Tot ce ne-a venit din ţară a fost pentru afişarea subiectelor. Ni s-a spus că elevii s-au învăţat cu acest sistem şi că le e mai uşor să ştie dinainte subiectele", mai spune Zvetlana Preoteasa.

Părinţii contrazic ministerul

Acest lucru e contrazis însă chiar de către reprezentanta părinţilor. "Am semnalat de nenumărate ori neregulile legate mai ales de publicarea subiectelor pe internet, dar se vede că nu am fost ascultaţi şi se merge în continuare pe metodologia de anul acesta", spune Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

De aceeaşi părere este şi fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu. Ea apreciază că "postarea în continuare a subiectelor pe site nu va face decât să încurajeze copiatul în rândul elevilor".

Vechea metodologie, dovada incompetenţei

Chiar dacă la BAC-ul din 2007/2008 ministerul s-a confruntat cu refuzul profesorilor universitari de a fi preşedinţi de comisie, iar pentru centrele de examen a trebuit să găsească profesori în ultima clipă, această prevedere a fost menţinută.

"Este logic şi normal ca legătura dintre preuniversitar şi universitar să fie permanentă. După ce obţin diploma de bacalaureat elevii merg la universitate, iar legătura cu facultatea nu poate fi făcută decât de profesori universitari", susţine Zvetlana Preoteasa. Aceasta mai adaugă că preşedintele de comisie trebuie să fie cineva din sistem.

Profesorii care au susţinut că e necesară o schimbare a Bac-ului spun că păstrarea vechii metodologii e dovadă de incompetenţă din partea ministerului. "Se puteau schimba obiectivele din metodologie.

A rămas în continuare aceeaşi testare care se bazează pe memorare. Asta dovedeşte clar lipsa lor de expertiză tehnică", susţine Florin Colceag, preşedintele Edugate.

Calendarul admiterii

22 - 23 iunie 2009 proba orală la română

23 - 24 iunie 2009 proba orală de limba şi literatura maternă

24 - 25 iunie 2009 proba orală de limba şi literatura modernă

26 iunie 2009 proba scrisă la română

29 iunie 2009 proba scrisă de limba şi literatura maternă

30 iunie 2009 proba scrisă obligatoriu din profilul studiat

1 iulie 2009 proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării

2 iulie 2009 proba la alegere la disciplinele din celelalte arii curriculare

5iulie 2009 afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor

7 - 8 iulie 2009 Rezolvarea contestaţiilor

9 iulie 2009 Afişarea rezultatelor finale

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite