"Inundaţiile şi aviara au alungat 20% din turiştii străini"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panica provocată de scandalurile gripei aviare şi de inundaţii nu s-a răspândit atât de uşor şi în rândurile tour-operatorilor români, dar a avut ca efect anularea rezervărilor din partea

Panica provocată de scandalurile gripei aviare şi de inundaţii nu s-a răspândit atât de uşor şi în rândurile tour-operatorilor români, dar a avut ca efect anularea rezervărilor din partea multor turişti străini.
În consecinţă, liderii patronatului agenţiilor de turism sunt deranjaţi de faptul că informaţiile legate de aviară s-au exprimat cu prea multă intensitate. Ce se va întâmpla în acest sezon, am încercat să aflăm de la preşedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu.
- Cum percep străinii fenomenul gripei aviare din România?
- Vreau să vă dau două exemple. În urmă cu două săptămâni am avut invitaţi din Franţa, cei mai mari tour-operatori, cele mai mari reţele de revânzare, vicepreşedinţi de asociaţii din Franţa şi nu a existat nicio întrebare despre gripa aviară. Cu toate că am trecut în cadrul programului turistic peste filtrele din Braşov şi Codlea, grija pentru dezinfectare le-a dat sentimentul de confort. În plus, recent am avut la Bonn o întâlnire cu toţi preşedinţii asociaţiilor cu profil de turism din toată Europa şi vreau să vă spun că nu s-a scos un singur cuvânt despre gripa aviară.
- Unde este problema atunci?
- Din punct de vedere al gripei aviare, cred că noi avem o problemă internă a noastră, a românilor, a fost prost înţeleasă, a fost exagerată în presă şi nu a fost controlată probabil cum trebuie de autorităţi. Din punct de vedere al turismului, gripa aviară nu poate constitui un impediment major. Însă, dacă în presa occidentală a apărut un titlu de genul "Bucureştiul, în carantină", atunci vorbim de o deformare a realităţii.
- Care vor fi, concret, efectele gripei?
- Din cauza imaginii României ca urmare a inundaţiilor şi a gripei, au scăzut cu 20% numărul turiştilor străini care şi-au cumpărat sejururi. Celelalte segmente de turism - circuite, eveniment, balneo sau turismul rural - nu au de ce să scadă; din contră, cifrele pe care le avem sunt în creştere.
- Deci nu va scădea turismul în acest an?
- În globalitate, anul acesta turismul va avea cu certitudine o creştere. Ea poate fi cuprinsă între 3% şi 8%.
- Sunt turiştii români mai reticenţi să vină pe litoral din cauza gripei?
- Din punct de vedere al turismului românesc, avem un produs intern care ar trebui să fie ceva mai ieftin, şi o clasă peste medie care îşi cumpără vacanţe în străinătate, ceea ce este un efect civilizat. Însă gripa nu trebuie să vină ca un ciocan asupra noastră, pentru că nu e nici ciumă, nici holeră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite