Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea de duminică, numită Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarilor, reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească, înainte de Săptămâna Patimilor. Credincioşii vin în

Sărbătoarea de duminică, numită Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarilor, reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească, înainte de Săptămâna Patimilor. Credincioşii vin în sfintele lăcaşuri ortodoxe cu ramuri de salcie şi se alătură, peste milenii, mulţimii care L-a însoţit pe Iisus când a intrat în cetatea Ierusalimului. Evenimentul este descris de Sf. Evanghelie de la Ioan. O mare de oameni L-a întâmpinat cu ramuri de finic, cu mult entuziasm şi L-a condus pe Muntele Măslinilor şi pe Valea Cedronului, strigând: "Osana! Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului, Împăratul lui Israel! Osana întru cel de sus!". Iisus venea ca împărat al păcii şi mulţimea L-a aclamat pentru că auzise că El a făcut minunea şi L-a strigat pe Lazăr din morţi" (Ioan 12, 1-18). Fariseii i-au cerut lui Iisus să le interzică oamenilor să-L mai ovaţioneze. În replică, Mântuitorul le-a spus: "Dacă vor tăcea ei, vor striga pietrele!". Dar această mulţime, care L-a ovaţionat la intrarea triumfală în Ierusalim, avea să ceară răstignirea Lui.

Datini şi obiceiuri în Sâmbăta lui Lazăr
În sâmbăta din ajunul Floriilor, cunoscută în calendarul ortodox sub numele de Sâmbăta lui Lazăr, ortodocşii îşi venerează morţii. Este ultima zi de pomenire din acest post a celor trecuţi la viaţa veşnică. După datina din bătrâni, gospodinele pregătesc plăcinte şi colaci de post (numiţi şi Moşi). După sfinţirea la biserică, "Moşii" sunt împărţiţi săracilor, alături de colivă şi plăcinte de post. În această sâmbătă, românii cinstesc şi amintirea mai multor persoane ce poartă acest nume: Lazăr cel sărac, care a murit în sărăcie, un episod pilduitor despre care se vorbeşte în Evanghelia lui Luca (XVI, 19-31).

Târg de Florii, la Muzeul Satului
La Muzeul Satului din Bucureşti s-a deschis, păstrând tradiţia anuală, Târgul de Florii. Cum mai este o săptămână până la Sărbătoarea de Paşte, meşterii au scos pe mese, aşezate în coşuleţe din împletituri, ouă încondeiate (vopsite în galben, roşu, albastru, pictate cu motive religioase sau înfăşurate în mărgele - cu preţuri între 6-30 RON). Nelipsite de la fiecare târg sunt icoanele pe sticlă sau lemn, lingurile, ciuberele, crucile lucrate rudimentar în lemn, figurinele, oalele, farfuriile din ceramică, podoabele din argint, alamă sau mărgele, ţesăturile, costumele populare şi împletiturile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite