Intrare liberă la filme româneşti premiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de filme de Constantin Popescu, Radu Jude, Alexandru Solomon şi Corinne Ibram vor fi proiectate, în februarie şi martie, la Institutul Cultural Român, în cadrul unor sesiuni deschise

O serie de filme de Constantin Popescu, Radu Jude, Alexandru Solomon şi Corinne Ibram vor fi proiectate, în februarie şi martie, la Institutul Cultural Român, în cadrul unor sesiuni deschise pentru publicul larg.

Pe 28 februarie, ICR a pregătit premiera filmului "Apă", realizat în 2006 de Constantin Popescu. În aceeaşi zi vor fi proiectate scurtmetrajele "Apartamentul" şi "Canton", premiate la mai multe festivaluri internaţionale. "Apartamentul" (2004), câştigătorul Marelui Premiu pentru scurtmetraj la Veneţia, prezintă povestea banalităţii unui ritual. Un bărbat se trezeşte dimineaţa şi se pregăteşte pentru o nouă zi de lucru sau poate de o călătorie scurtă. Soţia îi pregăteşte micul dejun, apoi îi face valiza.

Bărbatul iese din bloc, doar pentru a intra din nou în bloc, pe uşa din spate. "Canton" (2005) vorbeşte în 30 de minute despre un cantonier şi ajutorul său. Cei doi trăiesc într-un canton feroviar ieşit din circuit, în care au muncit ani de zile. Zilele trec, fără ca ei să aibă ceva de făcut. Într-o zi, un străin are un accident de maşină în apropiere.

Acest film a obţinut, printre altele, o menţiune la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier şi două premii la festivalurile Anonimul (Sf. Gheorghe) şi Transilvania (Cluj). Seara dedicată lui Constantin Popescu va fi urmată, pe 28 martie, de proiecţia filmelor "Lampa cu căciulă", de Radu Jude, şi "Clara B.", de Alexandru Solomon şi Corinne Ibram. "Lampa cu căciulă", un scurt road-movie despre relaţia tată-fiu şi despre importanţa lucrurilor mici în viaţă, este cel mai premiat scurtmetraj românesc al ultimului an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite