Intrare în UE, dar cu monitorizare postaderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de reformă să devină ireversibil", a spus Franco Frattini, comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, la conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu Călin Popescu

de reformă să devină ireversibil", a spus Franco Frattini, comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, la conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu Călin Popescu Tăriceanu. Cu această ocazie, Frattini i-a anunţat pe oficialii români că Bucureştiul va continua să fie monitorizat şi în perioada postaderare, deşi nu există, încă, o decizie oficială în acest sens. "Sper că parteneriatul şi cooperarea între Guvernul României şi Executivul european vor depăşi momentul raportului din mai", a conchis oficialul european. Declaraţia lui Frattini este o concesie făcută grupurilor care susţin amânarea aderării la UE, cu cel puţin un an. Unul dintre argumentele cel mai des uzitate de aceştia, în principal politicieni proveniţi din Germania şi Austria, este acela că Bucureştiul nu va continua reformele după 1 ianuarie 2007, în condiţiile în care presiunea exercitată de Comisia Europeană şi PE va înceta.
Maria Ligor, director general al Direcţiei UE din MAE, a declarat pentru Adevărul că este prematur să se vorbească despre o oficializare a principiului monitorizării postaderare a României. Potrivit acesteia, o recomandare finală va fi formulată la mijlocul lunii mai, de către Comisia Europeană.

Mai multă transparenţă în finanţarea partidelor
Lupta împotriva corupţiei a fost unul dintre principalele subiecte abordate de Frattini. "DNA desfăşoară o bună activitate şi este important, în acest moment, să evităm revocările din funcţie sau schimbarea legilor hotărâte cu 8,9 luni în urmă", a declarat comisarul european. Frattini, care este şi vicepreşedinte al CE, s-a referit, în acest mod, la respingerea iniţială, de către parlament, a ordonanţei de transformare a PNA în DNA. Potrivit oficialului european, "acum trebuie aplicat ceea ce s-a hotărât şi DNA trebuie să descopere noi cazuri de corupţie, dacă are probele necesare". Deşi a recunoscut că nu se poate interveni în deciziile parlamentului, Frattini a fost critic la adresa acţiunilor legislativului din ultima perioadă. Potrivit acestuia, legislativul trebuie să acorde sprijin politic total guvernului, ceea ce nu a făcut atunci când a votat în cazul schimbării statutului DNA. "Votul a fost o greşeală, în opinia mea", a spus Frattini, concluzionând că "parlamentul are în mâini o parte din viitorul României". Frattini a atras însă atenţia că acţiunile DNA trebuie să fie "total transparente". Comisarul european a pledat pentru transparenţă şi în ceea ce priveşte finanţarea partidelor. Acesta a sugerat autorităţilor de la Bucureşti să iniţieze demersul de modificare a legii partidelor, în forma actuală, aceasta nepermiţând un control efectiv al fluxurilor financiare din mediul politic. În concluzia vizitei sale de la Bucureşti, unde a avut întâlniri cu miniştrii justiţiei şIiinternelor, precum şi cu premierul, şi preşedintele, Frattini a declarat că pleacă, "mai mult decât optimist", în comparaţie cu ultima vizită când părăsea Capitala doar optimist.

La începutul lunii aprilie, Comisia de politică externă a PE va dezbate un preraport privind gradul de pregătire pentru aderare a României, întocmit de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. Este de aşteptat ca raportul să oficializeze procedura de monitorizare postaderare a României, aceasta fiind una dintre măsurile imperios cerută de cei care susţin amânarea aderării României cu cel puţin un an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite