Interzisă în China, cu adepţi în Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva clujeni practică Falun Gong, o disciplină spirituală tradiţională chinezească Practica scoasă în afara legii în China Jocurilor Olimpice este acceptată la Cluj. În fiecare

Câţiva clujeni practică Falun Gong, o disciplină spirituală tradiţională chinezească

Practica scoasă în afara legii în China Jocurilor Olimpice este acceptată la Cluj. În fiecare săptămână adepţii clujeni ai mişcării meditează într-un parc central.

Între zece şi douăzeci de practicanţi ai Falun Gong, disciplină spirituală tradiţională chinezească pentru minte şi corp, se întâlnesc de două ori pe săptămână, dimineaţa, în Parcul "Iuliu Haţieganu" şi timp de două ore îşi fac exerciţiile, pe fundal muzical, fără a ţine de cont de privirile ironice ale trecătorilor.

Tinerii, cu vârste cuprinse între 20-30 de ani, mânaţi de curiozitate sau cuceriţi de suferinţa miilor de chinezi persecutaţi deoarece practică Falun Gong, sunt îndrumaţi de profesoara de limba română, Sanda Văran, care practică această disciplină de mai bine de şapte ani.

"M-am lăsat de fumat, am scăpat de stres"

"Ştiam din anul 1999 de această practică. Atunci toate televiziunile au transmis protestul din China al adepţilor acestei mişcări", povesteşte Sanda.

Impresionată de marşul tăcut al celor 10.000 de chinezi, de atrocităţile la care sunt supuşi membrii practicii şi de exotismul mişcării, s-a hotărât să-i scrie unui practicant Falun Gong. De atunci, a rămas fidelă şi practică, consecventă, exerciţiile, convinsă că acest mod de viaţă a ajutat-o să scape de viciile omului modern. "M-am lăsat de fumat, am scăpat de stres. Recunosc că prima dată mi-a fost ruşine să vin în parc", a mărturisit Sanda.

Mulţi adepţi au plecat în străinătate

Cei mai mulţi dintre adepţii de la Cluj au plecat în străinătate. "Veneau studenţi care acum sunt în America, Canada sau Franţa", a mai spus Sanda. Andrei Codin a aflat despre Falun Gong de la prietenul său Bogdan Florescu, care practică această disciplină de mai bine de un an şi a participat deja la câteva întâlniri la nivel naţional, şi a decis să participe la şedinţele acestora.

"Eram curios, iar prietenul meu mi-a spus că mă voi simţi mai bine", a recunoscut tânărul. Şi Radu Chiş, bioterapeut, afirmă că după exerciţii pleacă "încărcat de energie" şi că această practică i-a îmbunătăţit viaţa.

A protestat la Paris pentru Falun Gong

În luna iulie, Sanda a fost la Paris pentru a protesta împotriva guvernului chinez, care a scos Falun Gong în afara legii.

Aceasta a povestit că şi românii care au îmbrăţişat această practică protestează în faţa Ambasadei Chinei la Bucureşti. "Anul acesta a fost pentru prima dată când Primăria Bucureşti a dat aprobarea pentru un protest. Le-a fost frică de chinezi", a precizat Sanda. Jocurile Olimpice nu au schimbat atitudinea chinezilor faţă de Falun Gong.

Dacă toţi oamenii buni din lumea asta ar cere guvernului chinez să oprească arestările, torturile şi crimele,
cu siguranţă ceva s-ar schimba în China"
Sanda Văran
practicantă de Falun Gong

Ilegală în China din 1999

În 1999, Falun Gong a fost scoasă în afara legii în China, iar adepţii au fost arestaţi şi hărţuiţi de autorităţile comuniste pe motiv că ar face parte dintr-o sectă "periculoasă". S-a vehiculat ideea că distrugerea Falun Gong a devenit tot mai mult o luptă personală a preşedintelui Jiang Zemin, cunoscut pentru comportamentul totalitar în ceea ce priveşte practicile religioase. În China unele mişcări spirituale sunt interzise şi etichetate drept "secte malefice", pentru că nu se lasă controlate de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite