Interzis zece ani la educaţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Filip, elev în clasa a IX-a la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară Botoşani, şi-a bătut profesoara în faţa clasei în urmă cu o săptămână. Incidentul a fost discutat în colegiul

Dumitru Filip, elev în clasa a IX-a la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară Botoşani, şi-a bătut profesoara în faţa clasei în urmă cu o săptămână. Incidentul a fost discutat în colegiul profesoral, iar decizia a constat în excluderea din şcoală a lui Dumitru, dar şi în interzicerea de a se mai înscrie în vreo unitate de învăţământ din ţară pentru cel puţin zece ani.

Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu sunt oficial de acord cu hotărârea dascălilor, iar psihologii spun că viitorul adolescentului ar putea fi grav afectat, directoarea liceului din Botoşani ţine să extirpe astfel fenomenul violenţei din şcoli.

Până în momentul incidentului, Dumitru Filip era văzut de toată lumea ca un elev cuminte. "Nu ne-a creat vreodată probleme, nu se certa cu colegii şi nu avea ieşiri de teribilism. Învăţa bine şi era o persoană introvertită", spune profesorul său de fizică, Dinu Burduja.

Colegii băiatului susţin însă că, în ziua incidentului, acesta primise un telefon de la mama sa plecată la muncă în Italia. Atunci a aflat că femeia nu se va întoarce acasă de Paşte, aşa cum îi promisese, şi că îşi prelungise contractul de muncă pentru trei ani.

"Atunci parcă a înnebunit. S-a simţit înşelat de propria mamă şi a vrut să se răzbune. A furat lănţişorul de aur al tatălui său şi l-a amanetat. Cu banii primiţi, s-a dus să bea. Era pentru prima dată în viaţa sa când servea băuturi alcoolice şi probabil nici el nu se aşteptase să aibă asemenea reacţii. Cred că nu conştientiza ce face şi cât de grave sunt faptele sale. A simţit nevoia să se răzbune pe o femeie care îi amintea de mama sa", spune Elena M., una dintre prietenele lui Dumitru Filip.


"Ar putea-o vedea pe profesoară direct răspunzătoare"


Specialiştii în psihologie infantilă cred că Dumitru va conştientiza abia peste câteva luni această pedeapsă şi că atunci ar putea avea chiar tendinţe de suicid. "Nu este exclus să formeze chiar o obsesie pentru profesoara sa, pe care o va face direct răspunzătoare de eşecul său ca adolescent.

Tocmai de aceea trebuie inclus imediat într-un program de consiliere", a declarat Cristina Urzică, psiholog. La fel crede şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Educaţiei, Zvetlana Preoteasa: "Eu aş fi de acord cu eliminarea copilului din şcoală pe o perioadă de un an, timp în care aş cere consiliere psihopedagogică pentru el". Ea a adăugat că "bineînţeles că nu trebuie încurajate astfel de atitudini, dar, dacă aceşti copii rămân singuri acasă, şcoala şi societatea trebuie să-i sprijine.

Mă gândesc să-i propun guvernului un program de sprijinire a copiilor aflaţi în astfel de situaţii". Preoteasa a mai spus că, în ceea ce priveşte decizia consiliului profesoral, nu poate face decât recomandări, chiar dacă "personal nu sunt de acord cu decizia consiliului profesoral de la liceul din Botoşani, pentru că o exmatriculare timp de zece ani înseamnă că îl condamnăm pe acel copil să nu mai termine niciodată şcoala".


Elevul poate contesta în instanţă


Cei aproape 100 de profesori din tot judeţul Botoşani au fost de acord cu propunerile făcute de conducerea Grupului Şcolar de Industrie Uşoară. "Trebuie luată cea mai drastică măsură, pentru a da un exemplu tutoror elevilor!

Dumitru Filip nu are nicio scuză pentru ce a făcut. Până la urmă, trebuie să ne apărăm şi noi, cadrele didactice, într-un fel", a declarat Tereza Negrescu, directorul Grupului Şcolar de Industrie Uşoară. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani susţine decizia Consiliului Profesoral şi nu consideră măsurile prea dure. "Probabil şi eu aş fi votat la fel.

Trebuie să ne gândim şi la cadrele didactice, nu numai la drepturile elevilor", a declarat Daniela Biolan, inspector judeţean adjunct. Decizia Consiliului profesoral reprezintă doar o propunere făcută Ministerului Educaţiei care o va analiza şi va decide dacă o va pune sau nu în practică. În plus, Dumitru Filip poate contesta decizia ministerului în instanţă dacă va considera că perioada suspendării sale este prea mare.

>> Trebuie luată cea mai drastică măsură, pentru a da un exemplu tuturor elevilor!
Tereza Negrescu,
director al Grupului Şcolar
de Industrie Uşoară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite