Interviu. Constituirea Statelor Unite ale Europei sau al patrulea Reich?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Golban: România autistă şi ineficientă
Radu Golban: România autistă şi ineficientă

Interviu cu Radu Golban: "România nu trebuie să se avânte în avansarea de proiecte ambiţioase de construcţie europeană, în continuarea ideii de Reich"

România de azi, în Uniunea Europeană, este autistă şi ineficientă, mereu lipsită de idei şi proiecte specifice, susţine Radu Golban, economistul care a descoperit datoria istorică a Germaniei faţă de România.

 Golban critică ideea susţinută de Băsescu, privind constitiirea Statelor Unite ale Europei şi crede că un asemenea proiect de construcţie europeană ar însemna instituirea celui de-al patrulea Reich. De preferat ar fi ca România să-şi definească precis poziţia şi politicile în raport cu SUA, Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franţa, lumea arabă şi restul lumii. Cu o politică bună, datorită amplasării geografice şi culturale ale ţării, România ar putea dobândi greutate politică regională, înlocuind perspectiva uzuală de periferie a Europei cu cea de poartă între Orient şi Occident.

Alex Ionescu: Preşedintele României a vorbit acum ceva timp despre Statele Unite ale Europei, ca viitor posibil proiect politic pentru continentul nostru. Pe de altă parte, la o întâlnire Sarkozy - Merkel din aceeaşi perioadă, preşedintele francez a vorbit despre necesitatea unui "nou guvern economic" pentru Europa, fără a da detalii despre constituirea şi funcţionarea acestuia. De unde vine, de fapt, ideea acestor State Unite ale Europei în epoca modernă?

Radu Golban: Ideea Statelor Unite ale Europei, veche, este rezultatul eforturilor de a găsi o soluţie politică pentru ieşirea din criza economică. Statele periferice din Uniunea Europeană sunt, însă, reticente, căci ar pierde din suveranitate. Proiectul naţional-socialist privind Uniunea Statelor Europene se încadrează în politica europeană de totdeauna a Germaniei, apărută deja înaintea creării statului german unificat şi dezvoltată sub Bismarck, Republica de la Weimar, Al treilea Reich, Germania divizată, Germania reunificată. În primul rând, este discutabil în ce măsură un guvern economic al zonei euro, înfiinţat doar de Germania şi Franţa, ar putea fi cu adevărat european, deoarece există pericolul că vor ţine cont, mai degrabă, de interesele economice proprii. Atât istoriografia, cât şi vestitele instituţii de studii europene, au ignorat până în prezent, planurile Europei unite ale Germaniei naţional socialiste, stabilind, dogmatic, un moment fondator postbelic al uniunii în 1951.

Citeşte aici întregul interviu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite