Intervenţiile estetice, numai la medic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel european, câteva mii de femei au rămas desfigurate în urma unor tehnici chirurgicale neomologate sau făcute de către persoane nespecializate Medicii esteticieni trag un semnal

La nivel european, câteva mii de femei au rămas desfigurate în urma unor tehnici chirurgicale neomologate sau făcute de către persoane nespecializate

Medicii esteticieni trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care sunt supuse din ce în ce mai multe femei care apelează la tehnici de înfrumuseţare neautorizate. Potrivit specialiştilor români şi străini, prezenţi la Congresul European de Medicină Estetică desfăşurat zilele trecute în Bucureşti, la nivel european, câteva mii de femei au rămas desfigurate în urma intervenţiilor realizate de aşa-zişi esteticieni.

Folosite pentru îmbunătăţirea temporară a înfăţişării sau pentru modelarea ridurilor, tehnicile chirurgicale de înfrumuseţare neomologate sau efectuate de persoane care nu au competenţe în acest sens pot deveni periculoase.

Simptome precum durerea, infectarea, înroşirea sau învineţirea zonei, umflăturile şi sensibilitatea mărită a pielii sunt completate de "surpriza" unei mutilări temporare sau chiar permanente a persoanei care recurge la un astfel de serviciu, avertizează medicii.

"Din dorinţa de schimbare şi lipsă de informare, femeile ajung să fie victimele unor aparate neomologate şi ale unor acte medicale neprofesioniste, cu repercusiuni grave pentru perioade lungi de timp", a spus dr. Alina Frăţilă, din Bonn, Germania.

Fără botox din Afganistan!

Ea a exemplificat cu un caz în care o femeie a murit cu trei zile înainte de nuntă, din cauza unui şoc anafilactic generat de o anestezie. Injecţia a fost administrată de către o persoană neautorizată.

Potrivit dr. Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRME), trebuie să existe o delimitare între cosmetician/estetician şi medic: "Femeile trebuie să conştientizeze riscurile metodelor invazive care folosesc substanţe neautorizate sau proceduri de tip peeling, dermabraziune, laser, bisturiu, fillere, etc.

Sunt intervenţii chirurgicale care presupun durere, anestezie şi care au efecte adverse grave, dacă nu sunt realizate de medicii esteticieni". Dr. Leventer a adus în discuţie şi tratamentul cu botox, care trebuie făcut cu medicamente autorizate şi nu cu unele provenite de pildă din Afganistan.

Ediţia din acest an a congresului a reunit 40 de medici specialişti renumiţi la nivel internaţional, precum prof. dr. Jean Jacques Legrand, părintele medicinii estetice, prof. dr. Carlo Alberto Bartoletti, ucenic al doctoriţei Ana Aslan, şi prof. dr. Brigitte Dreno din Nantes. Ei au atras atenţia că, la nivel european, numărul femeilor care au ajuns să fie desfigurate în urma intervenţiilor realizate de aşa-zişi specialişti a crescut la câteva mii.

>> Din dorinţa de schimbare, femeile ajung să fie victimele unor acte medicale neprofesioniste, cu repercusiuni grave pentru perioade lungi de timp
Dr. Alina Frăţilă, specialist în chirurgie cosmetică

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite