Intervenţia americană în Irak a încurajat terorismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

numai 12 la sută consideră că aceste ameninţări au scăzut, 15 la sută cred că situaţia a rămas neschimbată, iar 13 la sută nu au nici o opinie.Înlăturarea lui Saddam de la putere - o

numai 12 la sută consideră că aceste ameninţări au scăzut, 15 la sută cred că situaţia a rămas neschimbată, iar 13 la sută nu au nici o opinie.
Înlăturarea lui Saddam de la putere - o greşeală
Potrivit sondajului, în ansamblu, 45 la sută din repondenţi apreciază că înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere a fost o greşeală, în vreme ce 36 la sută o estimează ca fiind o decizie justă, iar 19 la sută nu au exprimat vreo opinie. Cei care socotesc că a fost o greşeală au în vedere situaţia de profundă destabilizare care a intervenit după alungarea dictatorului.
Opinii împărţite în privinţa retragerii
Sondajul arată că, în 20 din cele 35 de ţări în care s-a desfăşurat sondajul, o majoritate a opiniei publice se pronunţă pentru retragerea în următoarele câteva luni din Irak a trupelor coaliţiei conduse de SUA. Situaţia se schimbă însă pe ansamblul celor 35 de ţări. În acest caz, doar 32 la sută sunt pentru retragere, în vreme ce 35 la sută sunt pentru menţinerea trupelor până când situaţia se va stabiliza, iar 13 la sută se pronunţă în acelaşi sens, dar numai dacă guvernul irakian va cere ca trupele să rămână.
Într-un număr de şapte ţări, care au trupe în Irak (Marea Britanie, Italia, Polonia, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Danemarca), majoritatea repondenţilor sunt pentru retragerea trupelor naţionale sau micşorarea substanţială a efectivelor lor. România nu este menţionată în acest sondaj, cel puţin aşa cum este el reprodus pe site-ul PIPA.
Comentând rezultatele sondajului, BBC online aminteşte că efortul Americii de a extinde democraţia în întreaga lume, mai ales în Orientul Mijlociu, reprezintă cea mai ambiţioasă iniţiativă de politică externă de la adoptarea strategiei de îndiguire a URSS la începutul războiului rece. Una dintre concluziile sondajului este că războiul din Irak a provocat o schimbare sensibilă de atitudine în Orientul Mijlociu, inclusiv în rândurile aliaţilor tradiţionali ai SUA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite