Interogatorii clandestine - da, închisori secrete în Europa - nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au afirmat că au avut loc interogatorii clandestine ale unor membri ai reţelei Al-Qaida şi ale altor terorişti capturaţi în Europa

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au afirmat că au avut loc interogatorii clandestine ale unor membri ai reţelei Al-Qaida şi ale altor terorişti capturaţi în Europa occidentală şi de est, dar nu au existat închisori secrete în Europa, aşa cum au scris numeroase publicaţii americane şi organizaţii de apărare a drepturilor omului.
"The Washington Times" scrie că deocamdată, în pofida investigaţiilor desfăşurate pe parcursul mai multor luni, nu au fost găsite închisori secrete în niciun stat european, iar autorităţile au dezminţit că terorişti ai reţelei Al-Qaida sunt trimişi temporar în ţări aliate din Europa pentru a fi interogaţi. "Am lăsat serviciile aliate să obţină informaţii de la aceşti indivizi", a declarat publicaţiei un oficial apropiat de program. Serviciile de informaţii şi de securitate europene aliate au cooperat cu CIA şi cu alte agenţii din Statele Unite la conceperea unor programe elaborate de "disimulare" care să vină în sprijinul interogatoriilor. Aceste programe, strict secrete, implică transferul de terorişti capturaţi în Europa şi "plasarea" lor în medii construite artificial astfel încât să pară că se află într-o ţară din Orientul Mijlociu, unde metodele de interogare sunt mai severe. La "păcălire" contribuie şi participarea unor cetăţeni din terţe ţări care vorbesc limba ţării "imitate". Teroriştilor li se cere apoi să coopereze şi să dezvăluie tot ce ştiu, în caz contrar urmând să fie daţi pe mâna unor guverne, cum ar fi cele din Siria, Turcia sau Israel, unde se pot aştepta să fie torturaţi sau chiar ucişi. Experţii susţin că această tehnică de interogare a dus la obţinerea unor informaţii importante despre planurile şi operaţiunile Al-Qaida sau alte altor grupări extremiste islamice. Statele care cooperează în cadrul acestor programe nu au fost nominalizate, dar, spun responsabilii din agenţiile de securitate americane, ar fi vorba de ţări din "vechea, cât şi din noua Europă" .

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite