Intermedierea financiară va ajunge la 50% din PIB în 2012-2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intermedierea financiară va creşte în următoarea perioadă în medie cu trei puncte procentuale din Produsul Intern Brut (PIB) şi va ajunge la 50% din PIB în orizontul anilor 2012-2014.

Intermedierea financiară va creşte în următoarea perioadă în medie cu trei puncte procentuale din Produsul Intern Brut (PIB) şi va ajunge la 50% din PIB în orizontul anilor 2012-2014.

"Nu e un scenariu optimist. Un scenariu optimist, dar riscant, şi s-ar putea ajunge acolo văzând agresivitatea băncilor, este că vom depăşi 50% din PIB până în 2012", spunea recent Mugur Isărescu.

Guvernatorul adaugă că banca centrală estimează pentru sfârşitul acestui an un nivel al intermedierii financiare (credite acordate fimelor şi populaţiei) de 34%, faţă de 27,1% la finele anului 2006.

"Personal, văd o creştere a creditului anul viitor şi în 2009, în jur de 30% pe an", a spus Isărescu.Totodată, guvernatorul BNR anticipează o saturaţie a creditului de consum, care îşi va încetini creşterea, iar atenţia băncilor se va orienta pe termen scurt pe acoperirea segmentului ipotecar.

"Mari speranţe îmi fac însă pe creditarea corporate. De aici va veni şi substanţa creşterii economice în următoarea perioadă", a afirmat Isărescu.

Creditele de consum în valute exotice câştigă teren

Creditele de consum acordate populaţiei s-au ridicat, la finele lunii august, la aproape 45 miliarde de lei. Comparativ cu începutul anului curent, soldul s-a majorat cu peste 40%. Datele publicate de Banca Naţională a României arată faptul că finanţările pentru consum reprezintă aproximativ 79% din totalul creditelor acordate populaţiei.

Împrumuturile în lei pentru consum continuă să fie majoritare în soldul finanţărilor acordate populaţiei (circa 63%). Totuşi, creditele în valută înregistrează un ritm de creştere mult mai ridicat.

Astfel, soldul împrumuturilor în lei s-a majorat, în primele opt luni ale anului, cu 26,5%, în timp ce finanţările în valută au crescut cu peste 78%. Totodată, creditele acordate în alte valute decât euro, în principal franci elveţieni, chiar dacă sunt încă în sumă mică, aproape că au crescut de patru ori în perioada ianurie-august 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite