Interdicţie temporară în UE pentru românii expulzaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii români care vor fi îndepărtaţi din Republica Italiană, urmare a adoptării decretului-lege din 1 noiembrie, pot fi vizaţi de restrângerea dreptului la circulaţie în statele

Cetăţenii români care vor fi îndepărtaţi din Republica Italiană, urmare a adoptării decretului-lege din 1 noiembrie, pot fi vizaţi de restrângerea dreptului la circulaţie în statele europene pentru o perioadă maximă de trei ani, în momentul repatrierii, după cum prevede Planul de măsuri privind gestionarea situaţiei de criză adoptat ieri de guvern.


Guvernul a modifi cat ieri prin ordonanţă de urgenţă Legea 248 din 2005 privind regimul liberei circulaţii în străinătate, astfel încât Tribunalul Bucureşti să fi e singura instanţă care să decidă în privinţa restrângerii dreptului la circulaţie şi a duratei măsurii punitive în cazul "persoanelor supuse mecanismului de îndepărtare din Italia" - după cum l-a numit ministrul de interne, Cristian David.

Ministerul de Interne ar urma să trimită instanţei dosarul de îndepărtare, procesele- verbale trimise de autorităţile italiene şi motivele care au stat la baza îndepărtării din statul italian. David a precizat că autorităţile române au solicitat statului italian explicitarea acestui mecanism de îndepărtare, precum şi care sunt tipul şi natura infracţiunilor reproşate celor care sunt pasibili de îndepărtare.

"Nu avem încă un set clar de criterii", a spus ministrul român.

Magistraţi de legătură, la Roma Conform decretului italian, pot fi îndepărtate persoanele pe care statul italian le consideră "un pericol potenţial pentru ordinea şi siguranţa publice".

Planul adoptat ieri de guvern conţine măsuri legislative şi consulare pentru reducerea criminalităţii din emigraţia românească pe teritoriul Italiei şi protejarea intereselor legitime ale românilor din Peninsulă, de atitudini abuzive şi xenofobe.

30 de poliţişti români şi alţi cinci poliţişti de etnie rromă (coordonaţi de un specialist în crimă organizată şi de unul în migraţie ilegală) au fost trimişi în Italia. De asemenea, vor fi delegaţi şi magistraţi de legătură. Tudor Chiuariu, ministrul justiţiei, a precizat că statul român va angaja fi rme de avocatură pentru a acorda asistenţă juridică cetăţenilor români din Italia. Chiuariu a precizat că, pe baza unui acord cu Ministerul de Justiţie italian, 200 de infractori români vor fi extrădaţi pentru ispăşirea pedepselor în ţară, 100, în 2007, iar ceilalţi, anul viitor.

(Oana Iuraşcu)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite