Interamerican vrea 10% din piaţa pensiilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania intenţionează să lanseze fonduri cu grad minim de risc şi doar 20% din active vor fi investite pe Bursă Interamerican Pensii Private crede că va avea o cotă de piaţă de 10%

Compania intenţionează să lanseze fonduri cu grad minim de risc şi doar 20% din active vor fi investite pe Bursă

Interamerican Pensii Private crede că va avea o cotă de piaţă de 10% şi speră să obţină chiar 15% după ce va demara campania de marketing, în care va investi peste un milion euro, au spus oficialii companiei. În momentul de faţă, Interamerican aşteaptă autorizarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru ambele fonduri.

"Dorim să investim în campanie mai mult decât media din piaţă", a declarat Frans van der Ent, preşedintele societăţii. El a mai spus că planul de afaceri al Interamerican Pensii Private arată că firma va afişa pierderi în următorii trei ani, ca urmare a investiţiilor în extinderea bazei de clienţi.

Noua companie va avea propriul sediu şi, în următoarele două luni, va angaja 60 de persoane. Societatea va activa atât pe segmentul pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II), cât şi pe cel al pensiilor facultative (Pilonul III).

Abordare echilibrată pentru un portofoliu cu risc scăzut

În ce priveşte administrarea fondului, compania are o abordare echilibrată, astfel încât portofoliul de investiţii are un grad scăzut de risc. Plasamentele fondului vor fi în proporţie de 35% în obligaţiuni guvernamentale, 20% pe piaţa de capital, 20% în obligaţiuni corporative, 15% în obligaţiuni municipale şi 10% în bonduri de trezorerie.

Preşedintele Interamerican Pensii Private, Frans van der Ent, a estimat că vor fi zece vânzători de pensii private care se vor înscrie pentru administrarea de fonduri, însă numai şapte sau opt vor rămâne în piaţă în următorii zece ani, în condiţiile în care el consideră că piaţa are o capacitate totală de maximum zece companii.

"Mă aştept ca tot mai multe companii să dorească să investească, să îşi pună capitalul la lucru, însă nu cred că toţi vor obţine o cotă de piaţă de 10%", a mai spus Van der Ent. Acesta a mai precizat că firmele vor putea lucra şi cu mai puţin de 10% din piaţă, "dacă vor ţinti contribuţii mai mari la fondul de pensii". Structura portofoliului de clienţi este neclară în prezent pentru majoritatea companiilor de profil, a menţionat Van der Ent.

"Ne concentrăm pe pilonul II de pensii. E o abordare diferită de alte companii, cea mai bună opţiune în opinia noastră", a mai spus preşedintele Interamerican Pensii Private.

Van der Ent a precizat că schimbarea legislaţiei ar putea fi un risc pentru pilonul II de pensii, care oferă un avantaj în ce priveşte resursele.

Numărul trei în Polonia pe piaţa pensiilor private

Grupul Eureko, din care face parte Interamerican România, se află în Polonia în top trei companii pe piaţa pensiilor private. La nivelul primelor brute subscrise, grupul a cunoscut, în anul 2006, o creştere de 117%, de la 6,577 miliarde euro, în 2005, la peste 14 miliarde euro, în 2006.

Interamerican România a încheiat anul 2006 cu un volum de prime brute subscrise pe segmentul asigurărilor generale şi de viaţă de 53,162 milioane lei, în urcare cu 14% faţă de perioada similară a anului precedent. Compania a intrat pe piaţa românească în 1995, ca subsidiară a companiei elene Interamerican, preluată, în 2001, de grupul financiar olandez Eureko Group BV.

Structura plasamentelor Interamerican Pensii:

- Obligaţiuni guvernamentale: 35%
- Piaţa de capital: 20%
- Obligaţiuni corporative: 20%
- Obligaţiuni municipale: 15%

Certificate de trezorerie: 10%

Principalii acţionari ai Interamercian sunt Eureko (Olanda), care controlează aproximativ 92,4% din acţiunile companiei româneşti, şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 7,45%. Asigurătorul are un capital social de 44,9 milioane de lei şi va fi majorat cu 4,6 milioane de euro, conform unei hotărâri a acţionarilor din luna ianuarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite