Interamerican Pensii investeşte doar în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Interamerican, care activează deocamdată doar pe pilonul II, are un profil de risc mediu pentru investiţiile participanţilor, ca majoritatea celor prezente pe segmentul de pensii

Compania Interamerican, care activează deocamdată doar pe pilonul II, are un profil de risc mediu pentru investiţiile participanţilor, ca majoritatea celor prezente pe segmentul de pensii obligatorii. În opinia managerului de investiţii, Radu Crăciun, principala dilemă a administratorilor de fonduri va fi alegerea între durată şi randament.

Societatea ocupă, după primele două luni de vânzare, locul 5 în topul companiilor de pensii, cu aproape 138.000 de clienţi validaţi oficial şi o cotă de piaţă de 6,25%. Interamerican şi-a majorat recent capitalul social cu 13,2 milioane de euro, până la 19 milioane de euro, ajungând pentru moment a doua în topul celor mai capitalizate companii de administrare de pe piaţă.

Administratorul a anunţat că intenţionează să ofere şi pensii private facultative (pilonul III), produse ce ar putea fi disponibile în a doua jumătate a anului viitor. Radu Crăciun, numit recent în funcţia de director de investiţii al societăţii, este şi unul dintre analiştii economici reputaţi ai pieţei.

După 10 ani în care a lucrat pentru ABN Amro România, monitorizând pieţele financiare locale şi globale, Crăciun are în faţă o nouă provocare: aceea de a conduce strategia de investiţii a unui fond de pensii. În această calitate, ne-a declarat că, în primii doi ani, Interamerican Pensii nu va lua în considerare investiţiile în afara ţării din cauza deprecierii suferite de moneda naţională în ultima perioadă.


Pe de altă parte, Crăciun apreciază că, "având în vedere că în primii doi ani nu ne propunem să avem investiţii în exterior, deci nu vom fi expuşi la riscul valutar, mişcările de curs nu ne vor afecta. Pe termen lung, până în momentul aderării României la zona euro, investiţiile în exterior vor fi parţial sau integral protejate prin instrumente derivate".


Acţiunile vor fi alese în funcţie de emitent

În opinia managerului de investiţii, în funcţie de acţiunile corporatiste disponibile, alegerea va fi făcută analizând calitatea emitentului, randamentul oferit, maturitatea obligaţiunilor şi moneda în care sunt denominate.


"Dacă nu se mai emit titluri de stat, vom fi forţaţi să căutăm alternative pe piaţa obligaţiunilor suverane din UE", mai spune Crăciun.


El apreciază că Bursa oferă perspective intersante în momentul de faţă, având în vedere nivelul până la care au ajuns preţurile de tranzacţionare a acţiunilor. "Luând în calcul contextul economic, cred că preţurile acţiunilor vor rămâne suficient de mici şi în următoarele 4-6 luni, asigurând niveluri bune de intrare pentru fondurile de pensii", completează acesta.


În privinţa viitorului companiei, Crăciun spune că Interamerican intenţionează să-şi menţină cel puţin cota de piaţă obţinută la început de drum în programul de pensii private. "Pentru a avea o idee asupra performanţelor noastre, este suficient să ne uităm la performanţele fondurilor care însoţesc asigurările de viaţă unit linked", subliniază Radu Crăciun.

De când au fost lansate, randamentul mediu anual al asigurărilor unit-linked a fost permanent printre cele mai bune din piaţă, mai spune directorul Interamerican. "Desigur, performanţele noastre trecute nu pot constitui o garanţie a performanţelor viitoare, dar pot furniza indicaţii asupra nivelului de profesionalism care caracterizează Interamerican", comentează Crăciun.

Elemente esenţiale în schimbarea fondului de pensii

În opinia lui Radu Crăciun, decizia de a schimba administratorul nu ar trebui să fie pripită şi ar trebui să intervină după o perioadă de câţiva ani, dacă pe parcurs fondul de pensii ales a performat sub media pieţei. Un element important de luat în calcul va fi ponderea investiţiilor în instrumente cu maturităţi foarte lungi, deoarece acestea sunt cele care vor asigura o predictibilitate mai mare randamentelor pe termen lung, chiar dacă în schimbul unor randamente ceva mai mici pe termen scurt.

Previziunile 2008

Cursul de schimb:
Media cursului de schimb va fi probabil cu 4-5% peste media anului 2007
Raportul euro/leu ar putea rămâne în zona 3,45 - 3,65 în prima jumătate a anului
Deprecierea excesivă va fi limitată prin politici de dobândă pentru a evita deraieri inflaţioniste
Aprecierea e posibil să se reia în a doua jumătate a anului.

Dobânzile:

BNR va trebui să continue politica monetară restrictivă pentru a limita deprecierea, pentru a descuraja creditarea şi a stimula economisirea.
Crearea "foamei de bani" prin creşterea intempestivă a dobânzilor pe piaţa interbancară creează mai degrabă efectul decât cauza.
Noi creşteri ale dobânzii de politică monetară sunt inevitabile, iar variaţia va fi între 0,5 - 1%.
Obligaţiunile:
Curba de randamente va rămâne inversată.
Panta curbei va fi influenţată de promptitudinea şi stricteţea politicii monetare.
Va creşte şi lichiditatea altor maturităţi în afară de cele pe 3 şi 5 ani (maturităţi mai lungi de 10 ani).
Nivelul randamentelor va fi dependent de volumele şi calendarul emisiunilor făcute de Ministerul de Finanţe.

Bursa:
Creşterea generalizată a dobânzilor ar trebui să aibă un impact negativ asupra Bursei datorită: încetinirii creşterii economice; creşterii cheltuielilor de finanţare; erodării veniturilor. disponibile pentru a fi investite; creşterii atractivităţii instrumentelor cu venit fix.
Este probabil ca Bursa să "decoleze" cu adevărat abia în a doua jumătate a lui 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite