Intelectualii români fac apel la raţiune pentru dezamorsarea crizei din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două sute de intelectuali din Italia şi România au semnat o scrisoare deschisă, intitulată "Apel la raţiune şi la responsabilitate". Prin acest document se solicită politicienilor şi

Două sute de intelectuali din Italia şi România au semnat o scrisoare deschisă, intitulată "Apel la raţiune şi la responsabilitate".

Prin acest document se solicită politicienilor şi autorităţilor din cele două ţări să pună capăt tensiunilor din ultima vreme înainte să se ajungă la un "nivel iraţional".

Horia-Roman Patapievici, Dan Grigore, Oana Pellea, Dan Hăulică, Radu Gabrea, Marcel Chirnoagă, Bruno Mazzoni, profesor universitar Universitatea din Pisa, sau Luisa Valmarin, titular al Catedrei de Limbă şi Literatură Română la Universitatea "La Sapienza" din Roma, consideră că este momentul să se revină la normal, după ce carabinierii italieni au dat buzna, săptămâna trecută, în camera de hotel a actriţei Laura Vasiliu, care a fost confundată cu o traficantă de minori. Ei cer ca "infracţiunile să fie judecate şi condamnate individual, după legile statului de drept, şi să nu se transforme în pretexte pentru acuzaţii colective".

La sfârşitul săptămânii trecute, peste 3.500 de intelectuali italieni, printre care regizorul Bernardo Bertolucci, scriitorii Erri de Luca, Roberto Saviano şi Carlo Lucarelli, au semnat un manifest, "Triunghiul negru", în care condamnă violenţa împotriva rromilor, românilor şi femeilor. (Nicoleta Zaharia)

Valul violenţelor continuă

Doi tineri români, cu vârste de 16 şi 18 ani, au fost înjunghiaţi duminică seara în localitatea italiană Carmagnola, situată la sud de oraşul Torino de către un grup de italieni, relatează cotidianul "La Repubblica", în ediţia online. Cei doi au fost transportaţi la spital, dar vieţile lor nu sunt în pericol.
Cinci români au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi de carabinierii din Milano după ce au fost prinşi chiar în maşina pe care o furaseră cu câteva zile în urmă. Potrivit cotidianului "City", ei au fost prinşi după o urmărire ca în filme cu un elicopter al armatei.
Din cauza unei butelii nesupravegheate, un copil a murit, iar alţi patru au fost răniţi într-un incendiu izbucnit, ieri dimineaţă, într-o tabără improvizată din periferia vestică a oraşului Bologna.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite