Integrarea va mătura companiile mici de pe piaţa asigurărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un prim val de dizolvări ale companiilor mici de asigurări, generat în 2006 de normele privind adecvarea capitalului social, va veni un al doilea episod trist, de data aceasta din cauza

După un prim val de dizolvări ale companiilor mici de asigurări, generat în 2006 de normele privind adecvarea capitalului social, va veni un al doilea episod trist, de data aceasta din cauza normelor apărute după integrare.

Potrivit unui studiu realizat de compania Interamerican, aderarea va însemna, pentru asigurători, cerinţe de control şi profesionalism crescute. "Se reglementează profesia actuarului (persoana însărcinată cu efectuarea de calcule statistice şi matematice în scopul stabilirii preţurilor, calculului rezervelor etc.). Este introdusă, de asemenea, obligativitatea asigurătorilor de a avea în echipă cel puţin un actuar, înregistrat de către CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor)". În plus, "apar noi cerinţe de management al riscului, responsabilităţi de control intern şi audit crescute, pentru Consiliul de Administraţie, cerinţe de business continuity (un set de măsuri necesare pentru a garanta funcţionarea neîntreruptă a asigurătorului chiar în cazul, de pildă, al unei catastrofe naturale), noi cerinţe de raportare asupra controalelor interne", se arată în analiza Interamerican.

În privinţa solvabilităţii, noile reglementări în vigoare de la data aderării prevăd un prag minim absolut de solvabilitate ("fondul de siguranţă", la un nivel minim de trei milioane de euro pentru asigurările de viaţă şi, respectiv, două sau trei milioane de euro pentru asigurările generale, depinzând de practicarea sau nu a asigurărilor RCA. "În prezent, multe dintre companiile de asigurări nu au încă o marjă de solvabilitate disponibilă la nivelul minim cerut de către CSA", se arată în studiul citat.

În cazul asigurărilor pentru răspunderea civilă auto (RCA), limitele de acoperire a despăgubirilor RCA în afara României vor fi cele din directivele europene. Potrivit Interamerican, "până la stabilirea unei experienţe în acest spatiu, preţul asigurărilor RCA va varia probabil destul de mult de la un asigurător la altul, precum şi în timp, de la un an la altul, în funcţie de experienţa acumulată".

Toate cele descrise mai sus "vor ridica ştacheta, atât din punct de vedere al puterii financiare, cât şi din perspectiva experienţei internaţionale a asigurătorului, ducând, probabil, la noi consolidări în piaţă şi dispariţia multora dintre companiile de asigurare mai mici", conchid autorii studiului.

Numărul asigurătorilor străini care vor să intre în România a ajuns la 74

După ce compania franceză Gan Eurocourtage Iard a notificat CSA că intenţionează să intre pe piaţa locală, numărul acestor notificări a ajuns la 74. La finele anului 2006, numărul companiilor autorizate să încheie contracte de asigurare în România era de 41, potrivit datelor CSA. Conform CSA, cele mai multe notificări au fost depuse de societăţi înregistrate în Marea Britanie, urmată de Irlanda, Germania, Franţa, Austria şi Gibraltar.

După 1 ianuarie 2007, orice asigurător sau intermediar în asigurări autorizat în oricare din celelalte state membre ale Uniunii Europene poate desfăşura operaţiuni în România (direct sau prin intermediul unei sucursale) după notificarea CSA.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite