Integrarea ieftineşte carnea şi scumpeşte pâinea românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezelurile şi pastele de import vor avea preţuri mai mici, pentru că producătorii străini vor să cucerească piaţa

europeană se regăsesc în scăderea ori dispariţia unor taxe vamale şi ieftinirea, în consecinţă, a unor produse din import.
Băuturile fine (în special gin, whisky, coniac sau vodcă) şi mezelurile din import vor avea preţuri semnificativ mai mici - în unele cazuri, cu peste 50%. În schimb, pâinea se va scumpi din cauza creşterii preţurilor la făina albă produsă în UE. Carnea de porc se va ieftini în perioada imediat următoare în proporţie de 8-9%, iar carnea de pasăre şi ouăle cu 5-10%, susţin reprezentanţii patronatelor de profil. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, estimează că la produsele procesate din carne va urma o perioadă de reaşezări de preţuri, urmând ca, în a doua jumătate a lui 2007, să se ajungă la preţurile reale. Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, a declarat că ieftinirea din lunile ianuarie-februarie este una tradiţională şi nu se datorează integrării, dar că se aşteaptă la practicarea unor preţuri de dumping din partea firmelor din UE, dornice să cucerească piaţa românească. Ieftiniri se mai aşteaptă la produsele de panificaţie precum pastele făinoase, biscuiţii şi napolitanele.
Alcoolul la sticlă se va ieftini, "cinzeaca" - nu
Cele mai spectaculoase ieftiniri se vor înregistra în cazul băuturilor fine din import, purtând mărci notorii pe plan internaţional. Importatorii de whisky, gin, vodcă sau coniac estimează reduceri de preţ între 35% şi 60% - proporţional cu taxele vamale care au fost eliminate. "Distribuitorii vor transfera această ieftinire integral, la rafturile magazinelor unde aceste băuturi se vând en-detail", ne-a declarat Tudor Furir, reprezentantul filialei România a concernului Pernod Ricard. El precizează că, în sectorul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), aceste reduceri de preţ nu se vor resimţi curând, deoarece aici băuturile se vând la gramaj. Concret, potrivit importatorului, sticla de Ballantines la 700 ml va costa, în supermarketuri, echivalentul a 11 euro (40 RON). "De acum, criteriul preţului nu va mai fi atât de important în alegerea băuturilor fine", conchide reprezentantul Pernod Ricard Romania.
Preţul pâinii va creşte până în aprilie
În schimb, pâinea s-ar putea scumpi ca urmare a majorării preţului la făină şi în UE, cu 70-80 de euro/tonă, explică Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Acest trend de scumpire ar urma să fie menţinut până în aprilie. Preţurile rămăseseră ieri neschimbate faţă de sfârşitul anului trecut.

Noile preţuri vor fi afişate săptămâna viitoare
Andreea Mihai, directorul de marketing al lanţului de magazine Carrefour, spune că "abia după 8 ianuarie vom putea vorbi de ieftinirea sau scumpirea anumitor produse. Atunci se vor termina stocurile şi vom putea aplica noile preţuri la mărfurile vândute".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite