Insulele din Dubai îi supără pe ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sutele de insule artificiale au distrus complet ecosistemul marin Devenit în ultimii ani un spectaculos punct de atracţie turistică, Dubai, unul dintre cei şapte membri ai federaţiei

Sutele de insule artificiale au distrus complet ecosistemul marin

Devenit în ultimii ani un spectaculos punct de atracţie turistică, Dubai, unul dintre cei şapte membri ai federaţiei Emiratelor Arabe Unite, concretizează un proiect-gigant, prin care un ansamblu de insule artificiale va răsări din apele Golfului Persic.

Prima dintre insule, "palmierul" Palm Jumeirah (care va adăposti mii de apartamente, de vile şi hoteluri de lux), şi-a întâmpinat deja primul grup de rezidenţi. "Vecinele" insulei Palm Jumeirah, de asemenea în formă de palmier, vor fi gata până cel târziu în 2015. În afară de acestea, în fază de construcţie mai este şi ansamblul de insule numit "The World" care, văzut din satelit, va reprezenta harta globului pământesc.

Dar, ţinând cont că pentru acest proiect arhitectonic faraonic, din apele golfului au fost deja extrase milioane de metri cubi de nisip, organizaţiile ecologiste trag un semnal de alarmă şi îşi exprimă dezacordul faţă de această dezvoltare urbanistică de proporţii, ce provoacă deja daune ambientale. Ele susţin că miile de persoane ce vor deveni locatarii acestor insule vor reprezenta o presiune extraordinară asupra resurselor de apă şi de energie.

La toate acestea se adaugă şi gradul crescut de poluare, precum şi cantitatea mai mare de deşeuri. În egală măsură, prezenţa umană constantă va deranja ecosistemele marine, astfel că există riscul ca unele specii fie să "se mute" din zonă, fie, mai rău, să fie distruse. Organizaţiile ecologiste au mai arătat că lucrările de dragare cerute de construcţia insulelor continuă să reprezinte "un stres permanent" pentru flora şi fauna locale.

Pentru realizarea acestui proiect, anul trecut, în Dubai erau prezente circa 23% din totalitatea, la nivel mondial, a macaralelor de mare capacitate. Evident, acestea nu au avut un impact benefic asupra mediului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite