Insula longevităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Okinawa nu este o destinaţie de vacanţă pentru mulţi români. Dar cei care vor ajunge pe această insulă din arhipelagul japonez vor fi impresionaţi nu numai de spectaculoasele apusuri de soare

Okinawa nu este o destinaţie de vacanţă pentru mulţi români. Dar cei care vor ajunge pe această insulă din arhipelagul japonez vor fi impresionaţi nu numai de spectaculoasele apusuri de soare care scaldă ţărmurile acestui petec de pământ. Ci şi de pacea atotstăpână. Parcă nimic nu mai aminteşte de vremurile ocupaţiei americane şi de experienţele ei nucleare. Dar cel mai surprinzător lucru la Okinawa este longevitatea locuitorilor de aici. Potrivit unor statistici demografice, din jumătatea de milion a populaţiei insulei, 427 de locuitori au trecut de suta de ani, iar numărul celor de peste 90 de ani ar fi de aproape zece ori mai mare. şi mai neobişnuit este faptul că aceşti nonogenari şi centenari sunt aproape toţi activi. Îi întâlneşti la munca câmpului, la pescuit sau în spatele tarabelor din pieţe. Aici, noţiunea de "pensionar" este aproape necunoscută. Bolile cronice care proliferează în Europa sunt accidente rare printre insulari. Cum se explică asemenea recorduri? Printr-o alimentaţie bogată în peşte, orez şi legume, printr-o viaţă activă şi, cel mai important, prin nivelul extrem de scăzut al stresului. Aici nimeni nu se grăbeşte, nu este în criză de timp, pasul agale este suveran. La fel şi cuvântul tagay, sinonim cu dolce farniente. La Naha, de exemplu, capitala insulei, semnele de circulaţie pe străzi şi restricţiile de tot felul lipsesc cu desăvârşire. Toţi ştiu să se relaxeze, să zâmbească, să glumească şi să comunice cu cei din jur. Ar fi bine dacă le-am putea urma exemplul! Măcar şi pentru o zi! Fără stres, fără nervi, fără agitaţie şi... cât mai mult peşte.

Cod cu ardei gras
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1 ardei gras verde, 1 ardei gras roşu, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 1/2 legătură pătrunjel verde, 2 linguri unt, sare, piper, boia dulce de ardei, 600 g fileuri de cod, zeama de la 1/2 lămâie, 5 linguri făină, 2 ouă, ulei, felii de lămâie
Preparare: Ardeii tăiaţi julien, ceapa tăiată peştişori, usturoiul şi pătrunjelul tocate se călesc în untul încins. Se condimentează cu sare, piper şi boia după gust. Fileurile de cod se taie în 8 bucăţi, se presară cu zeamă de lămâie şi se lasă să stea 10 minute. Se cerne făina într-un vas, se amestecă cu sare şi piper. Bucăţile de peşte se dau întâi prin făină, apoi prin ouăle bătute şi se prăjesc cca 3 minute în ulei încins. Se serveşte peştele cu legume şi se ornează cu felii de lămâie.

ştiaţi că ?
La împlinirea vârstei de 97 de ani, fiecare locuitor din Okinawa devine kajimaya, adică om venerabil, şi este sărbătorit ca atare. Cu acest prilej, copiii şi tinerii îi aduc daruri, îl privesc drept în ochi şi îşi pun amândouă mâinile pe umerii lui. Aşa - se crede - vor căpăta şi ei aceeaşi vigoare, sănătate şi viaţă lungă. Ritualul se numeşte ayakaru şi reprezintă un moment important în viaţa nonagenarilor din Okinawa.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite