Insuficienţa cererii, principalul pericol pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţiile şi industria prelucrătoare vor fi cele mai afectate Cel mai puternic impact restrictiv asupra activităţilor economice din industrie şi construcţii va fi generat de

Construcţiile şi industria prelucrătoare vor fi cele mai afectate

Cel mai puternic impact restrictiv asupra activităţilor economice din industrie şi construcţii va fi generat
de insuficienţa cererii şi aprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute. Previziunile aparţin managerilor chestionaţi în cadrul sondajului de conjunctură pe luna iulie, realizat de Banca Naţională a României.

Ramurile cele mai afectate de aprecierea leului vor fi industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari, ca şi industriile uşoare - textilă, de confecţii, pielărie şi încălţăminte.

În ceea ce priveşte insuficienţa cererii, influenţa acesteia va fi resimţită mai ales de companiile de edituri, poligrafie şi reproducere a înregistrărilor pe suporţi. Acestea vor fi urmate de firmele din industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice, cele din industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-tv, din industria alimentară, a băuturilor şi a produselor din tutun şi din sectorul construcţiilor.

O nouă ameninţare: blocajul financiar

Activitatea economică va fi negativ influenţată şi de blocajul financiar, mai ales în construcţii, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-tv şi sectorul extractiv. În privinţa impactului limitativ exercitat de nivelul ridicat al dobânzilor bancare, acesta a fost semnalat de companiile din industria de prelucrare a lemnului, industria mijloacelor de transport şi din sectorul construcţiilor. Conform sondajului, dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime vor întâmpina numai 2% din companiile analizate, principala ramură afectată fiind industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-tv.

Pentru Statistică, managerii spun că afacerile vor creşte pe toată linia

Un nou sondaj de opinie, realizat de data aceasta de Institutul Naţional de Statistică, relevă că managerii se aşteaptă ca,în perioada iulie-septembrie, să consemneze creşterea activităţii din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii. Şi pentru exportul de produse finite se estimează un trend uşor pozitiv. Iar numărul de salariaţi va creşte şi în continuare - mai puţin în industria prelucrătoare, pentru care se conturează o tendinţă de stabilitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite