Instituţiile de credit emit carduri cu cip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită siguranţei sporite şi a vitezei mari de procesare a plăţilor, cardurile inteligente iau locul celor cu bandă magnetică Patru dintre băncile din România au pus la dispoziţia

Datorită siguranţei sporite şi a vitezei mari de procesare a plăţilor, cardurile inteligente iau locul celor cu bandă magnetică

Patru dintre băncile din România au pus la dispoziţia clienţilor cardurile cu cip. Alte câteva instituţii vor să emită, până la finele anului, astfel de instrumente de plată.

Dacă acum câţiva ani nu se putea vorbi despre cardurile cu cip pe piaţa bancară românească, atât în ceea ce priveşte acceptarea, cât şi emiterea lor, treptat, lucrurile au evoluat şi au început să prindă contur.

Datorită avantajelor pe care le prezintă faţă de cardurile clasice (cu banda magnetică), instrumentele de plată cu cip, aşa-zisele carduri "inteligente", au început să fie emise de instituţiile de credit din România.

BRD, cel mai recent emitent

În prezent, patru bănci emit carduri cu cip. Ultima instituţie care şi-a anunţat trecerea spre tehnologia cu cip chiar ieri a fost BRD. Primele smart-carduri de la BRD sunt Maestro şi Cirrus. Pentru perioada imediat următoare, banca îşi propune integrarea noii tehnologii pentru cardurile MasterCard, iar până la finele anului, întreg portofoliul.

Cardurile cu bandă magnetică aflate în stoc vor funcţiona normal pe toată perioada validităţii acestora, urmând ca la momentul reînnoirii să fie înlocuite automat cu noua tehnologie cu cip.

Primele carduri cu cip din România au fost emise, în toamna anului 2005, de ProCredit Bank. Aceasta a fost urmată, în aprilie 2006, de ING Bank şi, în iunie 2008, de Garanti Bank.

Noi emitenţi pe final de an

Pentru perioada următoare, alte câteva bănci se pregătesc să lanseze cardurile inteligente pe piaţa românească. Printre acestea se numără şi Banca Transilvania (BT), care promite primele astfel de instrumente de plată până la finele acestui an. "Avem în plan emiterea de carduri cu cip, atât cu VISA, cât şi cu Mastercard. În câteva luni, estimez că vom lansa primele astfel de carduri", ne-a declarat Gabriela Nistor, director executiv Retail Banking în cadrul BT.

Pentru început, banca va lansa un singur produs cu cip, iar în următoarea perioadă vor fi integrate noii tehnologii toate celelalte produse. Nistor spune că este foarte probabil ca primele carduri cu cip emise de BT să fie de credit. Tot pentru acest an, şi-a propus să emită carduri inteligente şi BCR.

În acelaşi timp, reprezentanţii CEC Bank spun că deşi au început demersurile privind implementarea noii tehnologii, primele carduri cu cip vor fi emise, cel mai probabil, în prima jumătate a anului viitor.

Acceptă cipuri, deşi nu le emit

Deşi nu emit încă astfel de instrumente de plată, sunt bănci care acceptă carduri cu cip atât la bancomate (ATM), cât şi la comercianţi (POS). BCR a intrat prima în rândul băncilor acceptatoare de cip în primăvara lui 2005. De atunci, alte câteva instituţii de credit şi-au modernizat reţeaua de ATM-uri şi POS-uri.

Printre acestea se numără ProCredit Bank, ING Bank, Credit Europe Bank, Romanian International Bank, MKB Romexterra Bank, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi CEC Bank.

Pentru că nu toate instituţiile bancare acceptă cardurile cu cip, instrumentele de plată inteligente emise în România sunt duale, dotate atât cu microprocesor, cât şi cu bandă magnetică.

4

- numărul instituţiilor de credit de pe piaţa românească au emis, până în prezent, carduri cu cip

Avantaje

Cardurile cu cip emise de băncile din România sunt carduri duale, dotate atât cu microprocesor, cât şi cu bandă magnetică, şi prezintă avantaje multiple:

- grad ridicat de securitate

- viteza mai mare de procesare a plăţilor

- capacitate de stocare a informaţiilor

- oferă noi opţiuni de plată şi servicii

- pot stoca punctele de fidelitate de la comercianţi

- tehnologia cu cip poate fi integrată atât cardurilor de credit, cât şi celor de debit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite