Institut Oncologic de nota zece la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea spitalicească clujeană este prima instituţie medicală majoră din ţară care a obţinut atestatul de management al calităţii, în urma unei monitorizări de un an şi

Unitatea spitalicească clujeană este prima instituţie medicală majoră din ţară care a obţinut atestatul de management al calităţii, în urma unei monitorizări de un an şi jumătate

Institutul Oncologic din Cluj a devenit ieri prima mare unitate spitalicească din ţară cu certificat internaţional de management al calităţii ISO 9001:2000.

Pentru această atestare s-a lucrat intens luni în şir. "Am primit certificarea după circa un an şi jumătate, timp în care am fost verificaţi, controlaţi, am stabilit proceduri pentru serviciile pentru care am fost certificaţi, am realizat audituri interne şi externe şi aşa mai departe", a explicat directorul medical al institutului, prof. dr. Alexandru Irimie.

De ce e important pentru pacienţi

Certificatul, conferit de AJA Registrars, unul dintre cele mai importante nume în domeniul certificării calităţii, este un "un cec scris al seriozităţii institutului", crede Valentin Cernea, directorul de cercetare-dezvoltare al clinicii clujene, cel care s-a ocupat direct de procedurile de certificare.

"Este important în primul rând pentru pacienţi, dar şi pentru alte persoane, fizice sau juridice, cu care avem alt tip de relaţii, contractuale de exemplu. Ei au de acum siguranţa că procedurile aplicate în acest institut corespund standardelor de calitate universal recunoscute", a adăugat Cernea.

Atestare în patru domenii

Institutul Oncologic a primit certificarea ISO în patru domenii: servicii medicale, curative, preventive şi paleative în domeniul oncologic; cercetare şi dezvoltare în domeniul clinic, translaţional şi populaţional în domeniul oncologic; educaţie şi învăţământ în domeniul oncologic şi, respectiv, îndrumare metodologică şi consiliere de specialitate în domeniul oncologic.

Potrivit reprezentanţilor AJA Registrars, în România nu mai există o unitate medicală de asemenea anvergură care să fi primit certificatul de management al calităţii. "Nicio unitate medicală atât de complexă, care oferă servicii complete, nu beneficiază de această certificare în România", a declarat Irimie.

Certificatul obţinut este valabil timp de trei ani, dar verificări au loc anual. "De acum încolo trebuie să menţinem aceste standard şi să îl dezvoltăm. Nu e neapărat o problemă dacă nu ai un astfel de certificat. Dar dacă îl ai şi apoi îl pierzi, atunci ai o problemă", a conchis Valentin Cernea.

Pacienţi din toată ţara

Institutul Oncologic din Cluj deserveşte toate judeţele Transilvaniei, dar pacienţi din întreaga ţară sunt consultaţi şi internaţi în mod curent. Recent aici a urmat un tratament solista de jazz Anca Parghel, care se luptă cu un cancer ovarian. Zilnic, între 400 şi 600 de persoane sunt consultate şi 200 de persoane sunt tratate ambulatoriu.

Conform directorului Irimie, 80 la sută din pacienţii pe care îi tratează sunt din afara Clujului. Anual sunt înregistraţi 6700 de pacienţi noi. Institutul numără 597 de paturi şi are aproape 700 de angajaţi.

Nu se poate ca astăzi să lucrezi în devălmăşie şi de mâine să ai certificatul.Noi îndeplineam demult o mare parte a cerinţelor.
conf. dr. Valentin Cernea
Director cercetare-dezvoltare la Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă"

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite