Instalaţiile de recuperare a căldurii scad facturile la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansate cu succes în America, noile tehnologii împrospătează aerul din locuinţe. Aparatele permit utilizatorilor să controleze electronic calitatea aerului, căldura şi umiditatea Tot

Lansate cu succes în America, noile tehnologii împrospătează aerul din locuinţe. Aparatele permit utilizatorilor să controleze electronic calitatea aerului, căldura şi umiditatea

Tot mai multe clădiri de locuit şi de birouri sunt dotate cu instalaţii recuperatoare de căldură. Acestea sunt menite să economisească mai mult de trei sferturi din energia folosită pentru încălzirea sau, după caz, răcirea încăperilor.

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare au început să le propună noilor proprietari case în care aerul să fie tot timpul proaspăt. Asta după ce au observat că, de multe ori, calitatea climatului interior are de suferit în urma izolaţiei termice optime, cum ar fi geamurile termopan. Aerul nu mai circulă, atmosfera se îmbâcseşte şi după mai multe ore petrecute în aceeaşi încăpere, oamenii simt că nu mai pot respira.

Soluţia cea mai la îndemână este aceea de aerisire prin deschiderea ferestrei. Însă, acest fapt poate fi un impediment mai ales iarna, din cauză că se pierde din energia termică existentă în cameră, cei mai mulţi dintre proprietari fiind adepţii expresiei "arunci banii pe fereastră".

În plus, în oraşele poluate deschiderea ferestrei nici nu e recomandată în orele de vârf din cauză că de afară pătrund praful, microbii şi poluarea fonică. Nici vara lucrurile nu stau mai bine în cazul clădirilor dotate cu instalaţii de aer condiţionat, pentru că acestea funcţionează la parametri normali doar dacă ferestrele sunt închise.

Ventilatoare cu consum redus

Pentru că în niciunul dintre cazurile prezentate mai sus nu se recuperează căldura, specialiştii în eficienţa energetică vin cu o soluţie: recuperatoarele de căldură.

Cunoscute ca "heat exchangers", sistemele de recuperare a energiei sunt la modă în Statele Unite şi în multe dintre statele europene, unde sunt folosite atât de către consumatorii casnici de energie electrică, cât şi de către instituţii. Unii dintre specialişti numesc aceste sisteme de recuperare a energiei "instalaţii de ventilaţie activă cu recuperare de căldură".

În principiu, o astfel de instalaţie este o cutie izolată termic în interiorul căreia acţionează două ventilatoare cu consum redus şi un schimbător de căldură aer - aer. Eficienţa termică a unei astfel de instalaţii depinde de diferenţa dintre temperaturile aerului curat introdus şi aerului evacuat, umiditatea aerului evacuat, debitul de aer staţionar şi sistemul constructiv al schimbătorului.

Utilizatorii de recuperatoare de căldură pot controla electronic debitele şi variaţia acestora în funcţie de parametrii aerului evacuat. Modificarea lor se poate realiza automat sau de către utilizator.

Clădiri cu viaţă mai lungă

Potrivit specialiştilor, folosirea sistemului de recuperare a căldurii duce la împrospătarea aerului, independent de starea vremii. Există sisteme dotate cu trepte de filtrare a aerului, ceea ce asigură un confort termic ridicat. În plus, costurile cu energia termică se reduc simţitor. Recuperarea căldurii asigură şi o viaţă mai lungă construcţiilor, ceea ce determină o evaluare superioară pe piaţa imobiliară.

Unul dintre avantajele instalaţiilor de recuperare a căldurii este că aerul din exteriorul imobilului este introdus la o temperatură foarte apropiată de cea din interiorul acestuia, fără să se risipească energia termică utilizată în crearea ambientului interior. Unii dintre producători fabrică schimbătoarele de căldură aer - aer din plăci de aluminiu ondulat sau din polipropilenă extrudată ondulată.

Specialiştii spun însă că, deşi diferenţa de eficienţă termică dintre aluminiu şi polipropilenă este sub 10%, schimbătoarele de aluminiu sunt mai grele şi de până la 2 ori mai scumpe. În acest caz, suprafeţele de schimb pe sens de curent sunt de minimum 30 metri pătraţi.

Curenţii de aer sunt complet separaţi şi pot fi orientaţi în cruce sau în sens opus, caz în care eficienţa termică creşte. În opinia specialiştilor, dacă la o locuinţă cu un sistem izolator termic (termosistem) se introduce un sistem de ventilare care asigură schimbarea aerului interior la cel mult 4 ore, atunci fenomenul de condens din zonele ferestrelor nu se produce.

Cum funcţionează sistemul

Printr-un sistem de recuperare a căldurii, aerul cald din diferite încăperi, încărcat cu umiditate excesivă, praf şi microbi, este aspirat printr-un orificiu. Acest lucru are loc în timp ce, simultan, printr-un alt orificiu al sistemului dotat cu filtru se aspiră aer proaspăt de afară. Energia termică din aerul evacuat este folosită pentru preîncălzirea aerului introdus în cameră.

Astfel că, în încăpere, este suflat un aer proaspăt, filtrat şi preîncălzit, iar în exterior este evacuat aerul extras din încăpere, el fiind răcit. "Sistemul de climatizare permite un procent de recuperare a energiei termice de până la 90% cu un schimb minim de aer şi asigurând un climat interior proaspăt şi sănătos", spune Philip Haight, reprezentantul companiei americane Southern Heat Exchanger.

Schimbător static pentru aer

Există şi un alt tip de recuperator de căldură, proiectat pentru a asigura o economie de energie în instalaţiile de climatizare - ventilare, cu sisteme de distribuţie a aerului prin tubulatură. În acest caz, recuperarea energiei se realizează cu ajutorul a două ventilatoare echipate cu motoare monofazate. Acestea funcţionează simultan pentru realizarea vehiculării debitului de aer necesar.

Întreg ansamblul este cuprins într-o carcasă autoportantă cu rol de susţinere a elementelor componente cât şi de creare a drumurilor de aer prin interiorul aparatului. În exterior, această carcasă prezintă deschideri dreptunghiulare pentru conectarea la sistemul de tubulatură.

Schimbul termic între aerul evacuat din încăpere şi aerul proaspăt introdus se realizează printr-un schimbător static, cu flux încrucişat, tip aer - aer. Pentru cazul în care recuperatorul de energie funcţionează la temperaturi foarte scăzute (sub - 15°C), la montajul tubulaturii se prevede un by-pass ce canalizează aerul din exterior direct la ventilatorul de introducere.

Aparatul nu trebuie oprit iarna

Unul dintre modelele de recuperator de căldură este modelul rotativ. Acesta nu trebuie să fie oprit iarna pentru dezgheţarea circuitului de evacuare în scopul reluării funcţionării normale. Un recuperator rotativ are în componenţă două circuite: unul de evacuare şi altul de introducere.

În circuitul de evacuare intră un filtru de curăţare a aerului viciat, dar şi un senzor prin care se măsoară gradul de murdărire a filtrului. În circuitul de introducere există de asemenea un filtru de curăţare a aerului proaspăt.

Utilizatorul va şti cât de murdar e acest filtru datorită unui senzor care arată gradul de mizerie. Modelul de recuperator rotativ e dotat şi cu un panou de automatizare care permite o programare pe săptămâni, zile şi chiar ore. Studiile arată că recuperatorul rotativ are o eficienţă termică de 86%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite