Instalarea panourilor solare, o afacere americană cooperatistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 36 de familii din micul oraş Clovis din California şi-au unit forţele pentru a putea cumpăra mai ieftin panouri solare. Pentru că s-au asociat, localnicii au beneficiat la

Un număr de 36 de familii din micul oraş Clovis din California şi-au unit forţele pentru a putea cumpăra mai ieftin panouri solare. Pentru că s-au asociat, localnicii au beneficiat la achiziţionarea instalaţiilor de o reducere de 20% din preţul normal şi şi-au asigurat astfel 215 de kilowaţi de energie solară.

În următorii 30 de ani, cele 36 de familii vor scuti atmosfera de 1920 de tone de emisii de carbon şi vor economisi echivalentul a 4.536 de barili de petrol.

Comparativ cu alte sisteme comune instalate în zonă, cea din Clovis este relativ mare, oferind un impuls localnicilor să scape complet de dependenţa de reţelele de electricitate. "Formând acest grup de cumpărare, am făcut în sfârşit rentabilă instalarea panourilor solare. Am renunţat complet la facturile de electricitate şi ne-am crescut semnificativ valoarea proprietăţilor", a declarat Wellman Shew, unul dintre localnicii care s-a implicat activ în contractarea sistemului.

Investiţie rentabilă

Programul de cumpă-rare colectivă, promovat de compania SolarCity, este din ce în ce mai popular în regiunea Fresno, din California. Proiectele colective aproape s-au dublat în 2007, ajungând la 14 cu cea din Clovis. Compania susţine că succesul său se bazează pe tehnologia superioară şi capacitatea de a asigura securitatea energetică pe termen lung, într-o regiune con-fruntată tot mai tare cu "supraîncălzirea" reţelelor de electricitate.

Reducerile pentru achi-ziţionările colective s-au dovedit o adevărată lovitură pe piaţa panourilor solare destinate gospodăriilor individuale.

Costurile instalaţiilor sunt în general destul de ridicate pentru consumatorii obişnuiţi, iar proiectele comune par să fie cel mai bun răspuns pentru rentabilizarea investiţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite