Înşelăciune în dosarul transferurilor din fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a început urmărirea penală "in rem" şi a primit o serie de date de la Comisiile rogatorii Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală "in rem" (cercetează fapte, nu

DNA a început urmărirea penală "in rem" şi a primit o serie de date de la Comisiile rogatorii

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală "in rem" (cercetează fapte, nu persoane - n.r.), în dosarul privind transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

Persoanele aflate în acest moment în vizorul procurorilor sunt impresarii sportivilor şi mai mulţi şefi ai cluburilor de fotbal, care ar fi încasat, în mod nejustificat, alte sume de bani decât cele trecute oficial în contractul de transfer. Procurorii au indicii că sumele au mai fost micşorate şi pentru a se evita plata impozitelor. DNA a primit din străinătate, la finalul anului trecut, primele date din dosarul privind transferurile fotbaliştilor din perioada 1990-2006. Este vorba despre rezultatul Comisiilor rogatorii din Spania, Portugalia şi Ucraina şi mai multe documente financiar-contabile privind sumele reale de transfer ale unor fotbalişti. După consultarea acestor acte, în majoritatea cazurilor s-a observat că sumele din documentele aflate la cluburile româneşti erau mult mai mici decât cele trecute în actele aflate la cluburile din străinătate.

Transferurile din Italia, cele mai mari discrepanţe

DNA aşteaptă rezultatele Comisiilor rogatorii din Italia, Coreea de Sud şi Germania - înainte de a acuza oficial un impresar sportiv sau şef de club. Procurorii anticorupţie au indicii că, în ceea ce priveşte transferul lui Adrian Mutu de la Dinamo la Internazionale Milano, valoarea a fost micşorată cu aproape patru milioane de euro. Tot din Italia, DNA aşteaptă date şi despre transferurile, în valoare de un milion de euro, ale lui Adrian Mihalcea şi Claudiu Niculescu de la Dinamo la echipa FC Genoa 1893. Din Germania, DNA a cerut date despre controversatul transfer, din 1999, al lui Ionel Ganea de la Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart.

Se verifică preţul plătit în realitate

Anchetatorii au primit date privindu-i pe Ciprian Marica, transferat la Şahtior Doneţk pentru 2.600.000 de dolari, Flavius Stoican, tot la Şahtior Doneţk pentru 800.000 de dolari, şi Florin Cernat, transferat la Dinamo Kiev pentru un milion de dolari. Date le-au mai venit procurorilor şi despre transferurile lui Adrian Iencsi la Spartak Moscova, asupra căruia DNA avea bănuieli că este vorba de o sumă de şapte ori mai mare. Iencsi a fost transferat pentru suma de 100.000 de dolari, în perioada când fotbalistul era convocat la lotul naţional. Procurorii au primit mai multe date privind transferul lui Marius Niculae de la Dinamo Bucureşti la Sporting Lisabona şi al lui Cosmin Contra de la Dinamo la Alavez.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite