Inginerul constructor Peter Arpad - patru ani de sclavie la mafiotul Csibi Istvan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburatoarele marturisiri ale celui care a lucrat la proiectarea Teatrului National din Tg. Mures, batut si pus la munca fortata

Cruzimea mafiotului Csibi Istvan a distrus zeci de vieti omenesti. Cele intamplate la holdingul Neptun (imperiul lui Csibi din Miercurea-Ciuc) par sa intreaca imaginatia unui regizor de filme horror. Peter Arpad este un profesionist cu notorietate nationala in bransa sa (a proiectat, printre altele, structura de rezistenta a Teatrului National din Targu Mures), caruia Csibi Istvan i-a rapit aproape patru ani din viata. intre 2000 si 2003, fiind sechestrat la locul de munca - holdingul Neptun, Arpad nu si-a vazut decat de 3 ori familia, care locuia la doar cativa zeci de kilometri, in Odorheiu Secuiesc. in acelasi rastimp, Arpad a fost batut de peste 30 de ori, pentru presupuse "abateri disciplinare". in 10 randuri, "corectia" a fost aplicata chiar de Csibi Istvan (singur sau in haita). Printre altele, Csibi a rupt doua scanduri pe spatele si umerii lui Arpad, lasandu-l infirm pentru restul vietii: i-a fracturat o clavicula, nu i-a permis sa mearga la doctor, osul s-a sudat intr-o pozitie nefireasca, iar de atunci Arpad nu isi poate ridica mana dreapta, din pozitia orizontala, mai mult de cativa centimetri. Arpad nu a scapat de acest cosmar decat atunci cand Csibi Istvan a decis sa renunte la serviciile sale, eliberandu-l, dar nu inainte de a-i "retine", adica a-i fura bunuri personale in valoare de aproape 40.000 de dolari. Iata, in cele ce urmeaza, o parte a confesiunii sale, pe care a decis s-o faca publica, prin intermediul ziarului Adevarul.
"Prima bataie am incasat-o in ziua in care am implinit 57 de ani"
"in Neptun era atmosfera dintr-un imperiu sclavagist. Sclavii, adica toti angajatii, erau, rand pe rand, luati la bataie, sau umiliti cu alte genuri de pedepse corporale, din diverse motive. Auzeam, prin statiile radio, ordinele pe care Csibi le dadea, in acest sens, bodyguarzilor sai. in orice caz, bataile erau ceva la ordinea zilei. Iarna era "la moda" baia in rau. Csibi spunea ca cine nu isi indeplineste sarcinile de serviciu nu e om, ci animal si trebuie tratat ca atare. in schimb, daca erai in gratiile lui, Csibi trecea in alta extrema. Prin octombrie-noiembrie 2003, a considerat ca sunt un om de baza. M-a sculat la 1 noaptea, ordonand sa ma duc la ferma din Jigodin. L-am gasit bine dispus, baut. Desi stia ca nu consum alcool, a insistat sa bem impreuna un pahar de votca. Apoi si-a obligat toti bodyguarzii prezenti (erau in jur de 15) sa ingenuncheze si sa se roage la el, dupa care i-a pus sa-mi sarute mana. in timpul acestui ritual, Csibi mi-a spus: "Vezi ce inseamna puterea banului?". Am relatat cele petrecute la Jigodin d-nei Cornelia Dragomir, vicepresedinte la Tribunalul Harghita. Dansa m-a parat lui Csibi Istvan, dar am avut norocul sa gasesc o explicatie plauzibila pentru acea nesocotinta. Prima bataie serioasa am incasat-o exact in ziua in care am implinit 57 de ani - pe 28 octombrie 2002. Csibi Istvan si Katona Janos m-au batut cu pumnii si picioarele pana au obosit. Motivul era ca am fost suspectat de un interes personal in contractarea unor materiale de constructie. S-a dovedit, ulterior, ca niciodata nu l-am inselat pe Csibi in vreun fel. Dimpotriva, prin contractele pe care le negociam, ii aduceam beneficii de mii sau chiar zeci de mii de dolari. De pilda, la un singur contract, am obtinut o reducere de 90.000 de dolari (de la 230.000 la 140.000). Csibi a vazut oferta, a vazut si contractul, dar a spus ca e firesc, astea imi sunt atributiile de serviciu. in schimb, cand cineva dintre cei pusi la firma sa fileze angajatii si sa faca raporturi ma turna pentru o vina inchipuita, eram fie batut, fie se turnau galeti de apa peste mine imbracat, fie si una si alta. Un asemenea tratament, cu pumni in cap si galeti de apa, mi-a aplicat Tanko Robert, care atunci, in vara 2002, era subordonatul meu. Primise un telefon de la Csibi, care era in Cipru, sa faca treaba asta si mi-a aplicat o portie dubla fata de cea ceruta. Atunci mi-am dorit sa mor, sa se termine odata totul... Cand constata ca s-a gresit, Csibi redevenea prietenos, dar niciodata nu si-a cerut scuze."
"Csibi a recunoscut tot, mai putin sechestrarea"
"Traiam in teroare zilnica, imi era frica de urmatoarea bataie, dar mai frica imi era sa fug. Toata lumea stia: din Neptun nu ieseai viu decat daca Csibi permitea acest lucru. Mie mi-a spus ca daca fug ma ajunge si in Brazilia, imi taie capul, ma baga intr-un bloc de beton si ma arunca in mare. in vara anului 2003, dupa o discutie in contradictoriu pe santier, Csibi a apucat o sipca si a rupt-o pe mine. Apoi a luat alta si a rupt-o si pe aia. Apoi, fiindca obosise, i-a ordonat bodyguardului Kis Attila sa continue bataia. Acesta m-a lovit in cap pana am lesinat. Cand m-am trezit, m-am ingrijit singur. Daca ajungeam la doctor, ma extermina. N-am stiut ca am avut clavicula rupta, desi nu mi-am putut misca umarul mult timp. Procurorii au observat insa ca am o problema la mana dreapta, m-au trimis la radiografie si acolo s-a constatat fractura osificata. Tot in vara 2003, pe la sfarsitul lunii iulie, m-a tinut 3 zile inchis in birou, fara apa si fara mancare. Sechestrarea si mai multe batai au fost confirmate de diversi martori. La confruntare, dupa ce a citit declaratia mea din dosar, Csibi nu a obiectat decat in privinta sechestrarii. Avocatii lui au spus ca, si daca as fi putut pleca, tot in birou as fi ramas... Dupa aia, Csibi mi-a spus ca a fost dezinformat, ca am fost printre putinii oameni care nu l-au inselat si mi-a promis ca imi restituie toate bunurile. Mi-a propus chiar sa ma reangajeze. Asta se intampla in iulie 2004. Pana acum, nu am primit nimic din ce-mi apartine si se afla la Neptun."
"Slabisem peste 30 de kilograme"
"in decembrie 2003, cand am plecat de la Neptun, aveam 63 de kg, la o inaltime de 1,78. Probabil, din cauza stresului, daca nu a batailor, n-as mai fi rezistat mult. Acum, am ajuns la 95 de kilograme, mai aproape de greutatea mea normala. Nu ma plang. Sunt multumit ca am scapat cu viata, mi-am reluat munca si lucrurile au inceput sa reintre in normal. Povestesc toate acestea public, ca sa afle toti cei care pot depune marturie in cazul Csibi Istvan si inca le e frica, asa cum mi-a fost mie la inceput, cand m-au contactat politistii din Bucuresti. Nu ma refer la un Kovacs Gyula, despre care stiu ca Csibi i-a rupt un scaun in cap, fiindca mi-a povestit-o chiar Csibi. De curand, Kovacs m-a chemat la el si mi-a promis marea cu sarea, numai sa spun ca am fost fortat de politisti sa declar ce am declarat. Nu vorbesc nici de avocatul Majai, care il apara, in continuare, pe Csibi. in vara 2003, eram in biroul lui Csibi si el l-a chemat pe Majai, fiindca avea nevoie urgenta de serviciile acestuia. Majai a replicat ca are o problema si intarzie, la care Csibi a tipat ca ii va sparge nasul daca nu se prezinta de urgenta. Dupa cateva minute, Majai era in birou." "Am lucrat, la ordinul lui Csibi Istvan, pentru prim-procurorul Bleoju si pentru comisarul Gogu Stefan" "Ne era atat de frica si pentru ca stiam ca Csibi este, practic, intangibil. Eu, personal, am lucrat, la ordinul lui Csibi Istvan, pe banii lui, pentru fostul prim-procuror Nicolae Bleoju, caruia i-am modernizat apartamentul. Tot asa, am facut proiectul a 4 case de vacanta pentru Gogu Stefan, fostul comisar-sef adjunct al Garzii Financiare Harghita. De Flueras Moise, seful lui Gogu, stiu ca i-a cerut la un moment dat lui Csibi un excavator, iar Csibi l-a trimis la plimbare, spunand ca nu mai are nevoie de serviciile lui."
"De frica, daca mi-ar fi spus sa o bat pe mama, executam ordinul!"
- sustine un alt martor in cazul Csibi Istvan
"Csibi Istvan a incercat sa ma impuste cu o pusca Wincester. Am scapat deviind teava pustii. Am doi martori pentru acest incident, la care a asistat si Tanko Robert" (arestat in cazul Csibi Istvan - n.n.), a declarat, pentru Adevarul, unul dintre fostii angajati ai mafiotului din Miercurea-Ciuc, care ne-a rugat sa nu-i dezvaluim numele intreg. C.A. sustine ca Csibi Istvan a instaurat in firma Neptun o teroare inimaginabila: "Va rog sa ma credeti: daca mi-ar fi spus sa o bat pe mama, am avut momente in care as fi executat ordinul! Pe unii i-am batut, fiindca, altfel, o incasam eu. Ajunsese sa ne controleze si chilotii, sa vada daca sunt curati. Trebuia sa te dezbraci in fata tuturor, sa dovedesti ca tii la igiena personala". C.A. a fugit de la Neptun si din localitate, cand i s-a cerut sa-si bata prietenul. Oamenii lui Csibi i-au devastat locuinta, golind-o de lucrurile de pret: bijuterii, aparatura electrocasnica etc. Apoi, a fost lasat in pace. Insa, nu a uitat umilintele indurate si acum a marturisit Politiei tot ceea ce stie - zeci, poate sute de cazuri de agresiuni fizice, executate de Csibi sau la comanda acestuia, si alte grozavenii. Acum 5 saptamani, a fost contactat de tatal lui Tanko Robert, Tanko Peter. S-au intalnit intr-un bar, iar Tanko i-a cerut lui C.A. sa-si retraga marturia. Altfel... "Mi-a spus ca a vorbit si cu alti martori si ca majoritatea au inteles ca nu e cazul sa faca pe grozavii. I-a insirat pe unii care si-au retras plangerile impotriva lui Csibi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite