Înghesuială mare în casele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înghesuială mare în casele românilor
Înghesuială mare în casele românilor

Majoritatea caselor din Bucureşti sunt aproape de vârsta casării, iar 35% din proiectele anunţate nu vor fi finalizate anul acesta. Chiar dacă la prima vedere în piaţa imobiliară se fac foarte puţine tranzacţii, specialiştii spun că necesarul de locuinţe rămâne în continuare foarte mare.

Citiţi şi:


Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în decembrie 2008, numărul total de locuinţe existente în Bucureşti şi în zonele periurbane era de 908.372. Dacă raportăm numărul total de camere existente în acest moment (2.326.581) şi dacă presupunem că acestea ar fi locuibile şi locuite, ar rezulta că 1,1 locuitori ai Bucureştiului folosesc aceeaşi cameră.

Prea puţine şantiere

În condiţiile în care o mare parte dintre proiectele anunţate cu surle şi trâmbiţe de constructori au fost îngheţate, cererea de locuinţe va continua să fie în următorii ani mai mare decât oferta.

„În acest moment, avem  aproximativ 150 de proiecte anunţate în Bucureşti, dintre care 65% au mari şanse de finalizare. Asta înseamnă că, în 2011, vom avea un stoc de 17.235 de locuinţe noi în Bucureşti. Raportat la numărul de locuitori din Bucureşti şi zonele periurbane (2.550.000), putem vorbi de un disponibil de o locuinţă la 318 oameni“, explică Vlad Vlăsceanu, director Admedia Consulta, compania organizatoare a Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).

Aceste date duc la concluzia  că, până în 2010, vor fi construite 0,88% locuinţe noi, raportat la această cifră. „Durata medie a unei locuinţe autohtone este de 50 de ani, iar 60% din locuinţele din patrimoniul imobiliar al ţării au fost construite după 1977. Apartamentele ar trebui evaluate de fapt şi în funcţie de cât de bătrâne sunt, iar ciclul lor ar trebui înnoit“, detaliază Dan Ioan Popp.

Citiţi mâine în „Expert imobiliar“!

image


Nu rataţi „Expert imobiliar“, supliment de 16 pagini care se difuzează gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul“ în fiecare zi de marţi a săptămânii! Iată ce veţi putea citi, mâine, în suplimentul nostru:

-Investiţia momentului: hotel pe Valea Prahovei. Golden Tulip va fi prezent la munte, prin trei noi unităţi locative în Azuga, Sinaia şi Moeciu. Zona montană a României este plină de pensiuni turistice, dar duce lipsă de unităţi hoteliere de marcă.

-Yigal Solomon continuă lupta pe frontul rezidenţial românesc. Fostul ofiţer în Marina israeliană, în prezent director al companiei New Horizon, va începe anul viitor lucrările la un nou proiect rezidenţial.

-Contractul de construcţie te fereşte de păcăleli. Construirea unei case se poate realiza fie în regie proprie, fie prin încheierea unui contract de antrepriză.Un astfel de contract nu este obligatoriu să fie încheiat în faţa unui notar. Există totuşi câteva detalii de care trebuie ţineţi cont.

-Maratonul reducerilor la casele bulgăreşti. Comparativ cu anul trecut, preţurile locuinţelor din ţara vecină au scăzut cu procente cuprinse între 20% şi 40%.

-Londra dă startul creşterii pe birouri. Gradul de ocupare a birourilor londoneze a scăzut cu 40% în acest an.
-Nufărul, floarea tranzacţiilor din Oradea. Cele mai căutate locuinţe sunt apartamentele cu două camere.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite