Înghesuială mare pe Planeta Albastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul raport ONU avertizează: în 2050 vom fi 9,2 miliarde de suflete pe Pământ Populaţia mondială va atinge fabuloasa cifră de 9,2 miliarde de persoane în mai puţin de 50 de ani,

Ultimul raport ONU avertizează: în 2050 vom fi 9,2 miliarde de suflete pe Pământ

Populaţia mondială va atinge fabuloasa cifră de 9,2 miliarde de persoane în mai puţin de 50 de ani, arată ultimul raport al Diviziei Populaţiei din cadrul Naţiunilor Unite. Această nouă evaluare demografică a fost marcată de scăderea deceselor datorate HIV/SIDA şi a creşterii speranţei de viaţă în mai multe ţări ca înainte.

Noul raport, dat publicităţii marţi, ţine cont de reducerea deceselor cauzate de SIDA cu cel puţin 32 milioane în perioada 2005- 2020, în cele 62 ţări cele mai afectate de maladie. Documentul confirmă, de asemenea, "schimbările foarte importante" care vor interveni în viaţa populaţiei, la nivel mondial. Cele mai multe sunt datorate scăderii natalităţii în ţările dezvoltate, unde femeile au din ce în ce mai puţini copii. Indicele natalităţii a coborât deja sub pragul reînnoirii populaţiei în 28 de ţări dezvoltate, între care şi China, care reprezintă 25% din populaţia mondială. Media natalităţii în această ţară este estimată la 1,73 copii pe familie, în perioada 2005-2010. Potrivit evaluatorilor, populaţia mondială va trece de la 6,7 miliarde de persoane, cât numără azi, la 9,2 miliarde în 2050, cu alte cuvinte va creşte cu 2,5 miliarde - totalul din 1950 - în numai 43 de ani.

Grosul creşterii va fi înregistrat în ţările cel mai puţin dezvoltate, ale căror populaţii vor atinge 5,4 miliarde în 2007 şi 7,9 miliarde în 2050. Populaţii în ţări sărace precum Afganistan, Burundi, Congo, Guineea - Bissau, Liberia, Nigeria, Timorul Oriental şi Uganda se vor tripla în mai puţin de o jumătate de secol. Prin comparaţie, populaţiile ţărilor bogate şi dezvoltate vor rămâne pe loc, la circa 1,2 miliarde de locuitori. Această cifră ar fi chiar mai mică în lipsa previzibilei migraţii (2,3 milioane pe an), dinspre ţările sărace spre cele bogate, atrage atenţia raportul.

Excedentul se va concentra în India, Pakistan şi Nigeria

Până în 2050, 46 de ţări, între care Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud şi cele mai multe republici ex-sovietice, îşi vor diminua populaţiile. În schimb, opt ţări deja suprapopulate - India, Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopia, Statele Unite, Bangladesh şi China - vor avea un excedent demografic. Cele mai multe ţări din Asia şi America Latină au în prezent o situaţie relativ bună, populaţia activă de acolo fiind mai numeroasă decât copiii şi vârstnicii. Această stare se va păstra timp de încă două decenii, după care şi acolo raportul vârstnici-tineri se va schimba în detrimentul celor din urmă, fenomen care are deja loc în Europa şi America de Nord.

Africa versus Europa

"Europa este, în prezent, singura regiune a lumii unde numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani a depăşit numărul copiilor", atrage atenţia Hania Zlotnik, directorul Diviziei Populaţie din cadrul ONU. În 2050, la fel va arăta situaţia în Asia şi America Latină. În schimb, Africa va cunoaşte o dublare a populaţiei, în aceeaşi perioadă. Este continentul care va trebui să absoarbă o creştere demografică importantă, în condiţiile în care nivelul de dezvoltare se va păstra printre cele mai joase din lume.

Doar 15,9 milioane de români, în mai puţin de 50 de ani

Dacă în 1950 populaţia ţării noastre era de 16,3 milioane, iar în prezent depăşeşte uşor 21 de milioane, în 2050 România va reveni la valori asemănătoare cu cele de acum 100 de ani. Astfel, peste 43 de ani, ţara noastră va avea doar 15,9 milioane de locuitori, spun specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite