Îngerii păzitori ai papilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Vă mulţumesc pentru activitatea dumneavoastră de cinci sute de ani încoace", a spus Papa gărzilor sale îmbrăcate în uniformele tradiţionale care fac deliciul turiştilor la Vatican. Cu

"Vă mulţumesc pentru activitatea dumneavoastră de cinci sute de ani încoace", a spus Papa gărzilor sale îmbrăcate în uniformele tradiţionale care fac deliciul turiştilor la Vatican. Cu ceremonia de duminică din Piaţa Sfântul Petru, Papa Benedict al XVI-lea a dat doar startul anului jubiliar dedicat celor 500 de ani de la înfiinţarea Gărzii Elveţiene. Păzind viaţa Sfinţilor Părinţi, ce s-au succedat la tronul papal de-a lungul timpului, Garda Vaticanului, numită şi armata "Îngerilor păzitori", este cunoscută drept cea mai mică dintre armatele lumii, însă şi drept cea mai eficientă dintre ele.
175 de centimetri
Este vorba de înălţimea minimă pe care trebuie să o aibă un bărbat pentru a putea intra în Garda papală. Înălţimea de 1,75 metri nu este însă singurul criteriu după care sunt selectaţi cei 110 de "îngeri păzitori" ai Vaticanului. Soldaţii trebuie să fie catolici şi să-şi fi făcut stagiul militar în cadrul armatei eleveţiene.
Croială renascentistă în albastru, auriu şi roşu
În urmă cu cinci sute de ani au plecat pe jos spre Roma 150 de mercenari elveţieni, pentru a intra în slujba Papei Iulius al II-lea. Uniforma croită în stil renascentist în culorile albastru, auriu şi roşu este neschimbată din 1914.
Armamentul cu care este echipată armata de îngeri păzitori nu este însă la fel de tradiţională. Cel puţin nu în totalitate. Pe lângă halebardă, membrii gărzii au în dotare cele mai sofisticate arme existente. Micuţa armată a Vaticanului a trebuit să înfrunte în 1527 armata cu mult mai puternică a lui Carol al V-lea.
Îngerii nu sunt cu toţii îngeri
Unul dintre cele mai negre momente din istoria Gărzii papale este marcat de anul 1998 când unul dintre halebardieri şi-a ucis comandantul şi pe soţia acestuia. Ucigaşul a acţionat într-un moment de înceţoşare a minţii. Cel puţin aceasta a fost declaraţia Vaticanului la acea vreme. Speculaţiile despre un potenţial triunghi conjugal şi gelozie au fost respinse cu vehemenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite