Ingeniozitatea şi-a arătat colţii la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Competiţia de comunicare ştiinţifică FameLab a avut loc astăzi la Facultatea de Chimie. Bomboanele dietetice şi biocombustibilul obţinut prin fotosinteză au fost câteva dintre invenţiile clujenilor ce au participat la concursul de ştiinţă.

Studenţii prezenţi astăzi la Facultatea de Chimie, dar şi un cercetător român la Arizona State University din SUA, s-au întrecut în idei care ar putea elimina obezitatea, ar stopa încălzirea globală, însă ar putea şi să declare război producătorilor de ţigări.

Fotosinteza, soluţia pentru încălzirea globală

Cosmin Sicora, cercetător la Arizona State University, este cel care s-a clasat pe locul întâi la faza regională a concursului, organizată azi la Cluj. Ideea profesorului ar putea crea în masă biocarburanţi, astfel încât efectele încălzirii globale dar şi a crizei combustibililor ar fi diminuate simţitor.
Cercetătorul s-a prezentat în faţa juriului cu tema „Importanţa microorganismelor fotosintetizatoare”, susţinând că ridicarea nivelului procedeului prin care plantele fac fotosinteză ne-ar ajuta la producerea de hidrogen. „Încă nu putem face asta, însă prin cercetare am putea ajunge la acest nivel prin care să producem curent electric cu ajutorul plantelor, ori să creăm biocombustibil din hidrogen. După ardere, acesta produce doar vapori de apă, astfel vom putea evita poluarea cu care ne confruntăm în prezent”, ne-a spus profesorul.
Gabriel Ivan, unul din membrii juriului, ne-a declarat că cercetătorul a meritat locul întâi deoarece a avut o prezentare bună. „S-a clasat pe primul loc deoarece ne-a arătat că ştie despre ce vorbeşte şi stăpâneşte domeniul. De asemenea, studiul său a fost unul serios şi poate reprezenta un potenţial care să ajute la popularizarea ştiinţei”, a declarat Ivan.
Unul dintre studenţii care au luat parte la competiţie, însă nu a fost premiat, a prezentat un mod alternativ de informare a populaţiei cu privire la pericolul ţigărilor. Tânărul a explicat cum ar putea fi creată o bază de date, prin care fumătorii să poată afla ce riscă dacă fumează într-o anumită zi zece ţigări, dar şi cât sunt de aproape de boli grave în cazul în care fumează mai mult.

Bomboanele dulci, dar fără zahăr

Vlad Mureşan a venit în faţa juriului cu o invenţie proprie: bomboanele dietetice. „Acestea sunt create din substanţa izomalt, un înlocuitor al zahărului şi cătină. Bomboanele reprezintă o alternativă a celor care sunt pe piaţă şi conţin zahăr”, a explicat tânărul.
Printre premianţi s-au mai aflat Constantin Chetea, care s-a clasat pe locul trei şi Ioan Paşcanu, pe locul doi. Clasamentul nu avantajează ori dezavantajează, însă, pe nimeni, deoarece toţi trei vor merge la finala care va avea loc la Bucureşti peste două săptămâni. Câştigătorul va reprezenta România la finala internaţională FameLab 2009 din Marea Britanie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite