Infringement pentru deşeuri petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infringement pentru deşeuri petroliere
Infringement pentru deşeuri petroliere

Comisia Europeană ar putea deschide României, de la 1 ianuarie 2010, o nouă procedură de infringement. De data aceasta suntem restanţieri cu golirea, până la sfârşitul anului, a celor peste 50 de gropi în care este sunt depozitate deşeuri petroliere.

Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii de Mediu, susţine că firmele petroliere cunosc aceste prevederi, dar au amânat punerea în aplicare a măsurilor de golire, deoarece costurile sunt foarte mari.

Cantitatea de peste un milion metri cubi de deşeuri petroliere ar necesita între 50 şi 75 milioane euro pentru a fi tratată şi prelucrată. Problema este că în România nu există capacitatea tehnică pentru această operaţiune, potrivit comisarului general de mediu.

“Suprafeţele acestor gropi sunt, în general, între unu şi două hectare, acolo deversându-se toate resturile petroliere, fapt ce afectează pânza freatică şi implicit viaţa a sute de mii de locuitori, care au acces doar la apă infestată”, a adăugat Ionescu.

România s-a angajat până la finalul lui 2006 să înceteze operaţiunile de depozitare a acestor deşeuri, urmând ca până la sfârşitul lui 2009 să le golească, iar la 31 decembrie 2010 să facă şi renaturarea zonelor.

Comisarul general de mediu a explicat că dacă se va ajunge la penalizări aplicate României, acestea ar urma să fie transferate operatorilor care nu şi-au respectat angajamentele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite