Informatorii din presă nu pot fi deconspiraţi fără voia lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Buchet, secretarul Colegiului CNSAS, a explicat, pentru Adevărul, etapele ce vor trebui parcurse pentru ca iniţiativa Civic Media, intitulată "Voci curate", să-şi atingă scopul,

Constantin Buchet, secretarul Colegiului CNSAS, a explicat, pentru Adevărul, etapele ce vor trebui parcurse pentru ca iniţiativa Civic Media, intitulată "Voci curate", să-şi atingă scopul, respectiv acela de a-i deconspira pe formatorii de opinie care au colaborat cu fosta Securitate. Din discuţie a reieşit că posibilii informatori din presă ai organelor de poliţie politică nu pot fi obligaţi să-şi recunoască public trecutul. În plus, Constantin Buchet susţine că listele depuse la CNSAS de Civic Media conţin prea multe "nume comune", fiind necesare date suplimentare pentru identificarea unor ziarişti.
- În ce stadiu sunt cercetările demarate în campania intitulată "Voci curate"?
- Colegiul a decis să se stabilească dacă sunt verificabili pe listele acelea, dacă sunt persoane care se încadrează în prevederile legii.
- În ce sens?
- În sensul că legea spune despre membrii în consiliile de administraţie ale societăţilor publice de radio şi televiziune, patroni, directori, redactori-şefi, redactori în serviciile publice sau private de televiziune, de radio sau presă scrisă, analişti politici şi asimilaţi acestora. Din câte îmi aduc aminte, aceştia sunt prevăzuţi la litera "n" a articolului 2 din Legea 187. Am cerut domnului Roncea să ne dea şi nişte date personalizate, adică de identitate, pentru că sunt multe nume comune.
- Ce fel de date personalizate?
- Data, locul naşterii şi numele părinţilor. Cam asta ar trebui.
- Cam în cât timp am putea avea primele rezultate ale cercetărilor?
- Dacă se porneşte verificarea, trebuie făcută la deţinătorii de arhive, în bazele interne, la arhiva noastră de la Popeşti-Leordeni Sunt multiple componente de verificare. N-aş putea să vă zic exact, dar, ştiu eu, în trei-patru luni s-ar putea
- Jurnaliştii de pe listele Civic Media vor primi vreo decizie, un certificat în legătură cu trecutul lor, dacă au fost sau nu colaboratori ai fostei Securităţi?
- Să vedem mai întâi dacă sunt verificabili, adică dacă se încadrează în prevederile art. 2 lit. n. Textul de lege se referă la analiştii politici şi la cei asimilaţi acestora. Mă rog, e de discutat un pic Noi am încercat să dăm acest aspect ca temă de lucru şi biroului nostru de expertiză juridică. Jurnaliştii în cauză vor primi o decizie, respectiv o adeverinţă, numai dacă o solicită.
- Situaţia lor va fi făcută publică numai dacă vor ei sau cum?
- În mod clar, situaţia ar trebui adusă şi la cunoştinţa lor. Ei vor decide dacă o vor face publică sau nu. Aceasta este procedura.
- Dumneavoastră, personal, cum apreciaţi această iniţiativă?
- Mi se pare că listele astea sunt puţin nu chiar amorfe dar prea voluminoase. Sigur, trebuie efectuată o verificare şi în zona mass-media, pentru că, din câte îmi aduc eu aminte, nu s-a făcut. Corpurile acestea de liste sunt destul de masive şi trebuie să fie încadrabile din punct de vedere al legii.
- Aveţi materialele necesare clarificării aspectelor legate de trecutul acestor formatori de opinie?
- Vom iniţia corespondenţă cu arhivele deţinătorilor, vom vedea exact ce avem în arhiva noastră internă, deci toate aceste elemente de bază ale unei verificări. Arhivele deţinătorilor, adică ale Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Apărării şi Ministerului Justiţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite