Informaţiile CIA privind Iranul "sunt nefondate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte a informaţiilor secrete privind programul nuclear al Iranului, furnizate de către agenţiile secrete ale SUA inspectorilor ONU, s-au dovedit nefondate, scrie cotidianul "Guardian",

O mare parte a informaţiilor secrete privind programul nuclear al Iranului, furnizate de către agenţiile secrete ale SUA inspectorilor ONU, s-au dovedit nefondate, scrie cotidianul "Guardian", citând surse diplomatice. Afirmaţiile, care amintesc de greşelile făcute în privinţa războiului din Irak, vin pe fondul creşterii tensiunii internaţionale, în urma raportului Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA), ce arată că Iran refuză să oprească programul nuclear, sfidând ultimatumul.

Cele mai multe informaţii furnizate de CIA şi alte agenţii secrete ale SUA despre presupusele locuri unde se încearcă fabricarea de arme nucleare nu au putut fi verificate de inspectorii AIEA. "Informaţiile s-au dovedit incorecte. Ne-au dat un document conţinând o listă a acestor locaţii. Inspectorii au mers la unele şantiere militare, dar nu era niciun semn de activităţi nucleare interzise. Acum, inspectorii nu mai urmează aceste fire orbeşte, ci numai dacă trec teste de credibilitate", a declarat un diplomat al AIEA.

O altă informaţie controversată se referea la proiectul de construire a unei rachete nucleare pe care CIA susţine că l-a găsit într-un laptop furat, furnizat de un informator din Iran. În iulie 2005, agenţii americani au prezentat AIEA versiunea printată a materialului. Teheranul a afirmat că documentul a fost falsificat, iar inspectorii AIEA au şi acum rezerve asupra autenticităţii lui. "În primul rând, dacă ai un program clandestin, nu îl laşi pe un laptop, care poate fi furat. Datele sunt în engleză, ceea ce ar fi explicabil din motive tehnice, însă este de presupus că măcar unele note ar fi trebuit să fie în farsi. Deci există anumite dubii privind provenienţa computerului", a declarat un oficial al AIEA. Un alt oficial a recunoscut că informaţiile despre Iran "şchiopătează", dar argumentează că esenţial este faptul că Iranul nu îşi respectă obligaţiile prevăzute în tratatul de neproliferare, ceea ce generează lipsa de încredere privind intenţiile regimului de la Teheran.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite