Inflaţie la cote-record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În octombrie, efectele secetei din vară au fost dublate de scumpirea alimentelor, serviciilor, gazelor şi de creşterea chiriilor. Trendul puternic ascendent pe care s-a înscris media tuturor

În octombrie, efectele secetei din vară au fost dublate de scumpirea alimentelor, serviciilor, gazelor şi de creşterea chiriilor.

Trendul puternic ascendent pe care s-a înscris media tuturor scumpirilor - inflaţia - din această toamnă a fost confirmat şi în octombrie, când acest indicator a ajuns la 6,84% faţă de aceeaşi lună din 2006. De data aceasta, pe lângă aşteptatele majorări de preţuri la alimente, a mai intervenit şi creşterea tarifelor la gaze şi la chirie, îndepărtând şi mai mult inflaţia faţă de ţinta anuală stabilită de BNR.

Alimentele de bază şi-au continuat marşul scumpirilor, declanşat de criza generată de seceta din această vară, dar s-au consemnat şi câteva ietfiniri. În schimb, în evoluţia preţurilor au mai intervenit câţiva factori: scumpirea gazelor cu peste 3,6% (eveniment care i-a luat prin surprindere pe analiştii financiari, aşteptările lor fiind sub 1,5%), creşterea chiriilor cu 1,23%, precum şi majorarea tarifelor la servicii, în medie cu aproape 1%.

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata medie lunară a inflaţiei, în luna octombrie, s-a ridicat la 0,97%, faţă de luna septembrie, inflaţia anuală (octombrie 2007 faţă de octombrie 2006) ajungând la 6,84%. Rata medie a inflaţiei pe primele 10 luni a fost de 0,5%, faţă de 0,3% - cât fusese în perioada similară din 2006.

Creşterea medie a preţurilor per total în ultimele 12 luni (noiembrie 2006 - octombrie 2007) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2005 - octombrie 2006) determinată pe baza indicelui preţurilor de consum este de 4,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum este de 4,6%.

În luna octombrie 2007 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,3%, cele nealimentare cu 0,69%, iar tarifele serviciilor - cu 0,98%. Raportat la luna octombrie 2006, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 9,52%, cele nealimentare cu 4,73%, iar tarifele la servicii au crescut cu 6,36%. În fine, comparativ cu luna decembrie 2006, indicele preţurilor de consum a înregistrat cea mai mare creştere în cazul alimentelor (+6,9%), urmată de cea a serviciilor (+6,54%) şi a mărfurilor nealimentare (+2,57%).

Ultima speranţă: dobânda de intervenţie a BNR

Potrivit analiştilor citaţi de agenţiile de presă, Banca Naţională a României (BNR) ar putea deveni principala locomotivă în lupta cu inflaţia. Este de aşteptat ca banca centrală să recurgă din nou la "mişcarea" dobânzilor, în condiţiile în care este lipsită de susţinere din partea politicii fiscale, iar leul slab contribuie şi el la majorarea preţurilor, spun analiştii.

Economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, estimează că banca centrală ar putea majora dobânda-cheie cu 0,25-0,5 puncte procentuale, astfel încât în ianuarie aceasta să ajungă la 8%, pentru a atinge ţinta de inflaţie pe 2008, care este esenţială în special pentru credibilitatea băncii centrale. Anghel consideră că prognoza făcută de banca centrală (5,7%) va fi atinsă la finalul acestui an doar în condiţiile în care vom avea o inflaţie de 0,4-0,35% în noiembrie, iar leul se va aprecia până la un nivel de 3,30 lei/euro.

Efectele secetei se vor diminua

Aprecierea leului ar trebui să fie corelată cu o depreciere a dolarului în raport cu euro pe pieţele internaţionale şi ar mai reduce astfel o parte din presiunea exercitată de creşterea preţului petrolului asupra economiei din România, a mai spus Anghel.

La rândul său, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, a menţionat că este vorba despre "o creştere generalizată de preţuri", nu doar a bunurilor alimentare ca efect al secetei. Dumitru consideră că, în mod normal, inflaţia anuală se va tempera până la finalul anului, deoarece "efectul secetei ar trebui să se diminueze", după ce s-a făcut simţit timp de patru luni. "Noi estimăm inflaţia de final de an la 6%", a mai spus Dumitru.

Preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragoş Cabat, consideră că era de aşteptat un nivel ridicat al inflaţiei pe luna octombrie, în condiţiile în care "nu am mai fost ajutaţi de aprecierea leului pentru ca importurile să fie mai ieftine". Analistul estimează un nivel al inflaţiei la sfârşitul anului apropiat de cel prognozat de Banca Naţională a României (BNR), de 5,7%. "La inflaţia pe luna octombrie au contribuit, în special, creşterea preţurilor la produsele alimentare, la produsele petroliere şi la serviciile de telefonie, în contextul în care acestea din urmă au trecut la moneda europeană în ce priveşte abonamentul", consideră Cabat.

Factori care determină creşterea inflaţiei

Efectele întârziate ale secetei
Cotaţiile internaţionale ale barilului de ţiţei
Evoluţia preţurilor volatile (pâine, fructe, legume etc.)
Creşterea salariilor, mult peste productivitatea muncii
Specularea informaţiilor privind posibilitatea unor scumpiri
Evoluţia preţurilor la mărfurile care depind de cursul valutar
Ratele scăzute ale inflaţiei din lunile anterioare (nivel greu de menţinut în acelaşi trend)
Sursa: Extrase din declaraţiile analiştilor financiari

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite