Inflaţia s-a temperat în septembrie, la 4,94%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inflaţia s-a temperat în septembrie, la 4,94%
Inflaţia s-a temperat în septembrie, la 4,94%

Datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a coborât nesemnificativ în septembrie, la 4,94%, însă preţurile de consum au crescut faţă de august cu 0,39%, ca urmare a majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii.

Un nivel atât de scăzut al ratei anuale a inflaţiei nu a mai fost atins din iulie 2007, când indicele anual al preţurilor de consum a fost 3,99%.

Analiştii consultaţi de NewsIn se aşteptau ca inflaţia anuală să se plaseze în septembrie în intervalul 4,6-5%, în condiţiile creşterii accizelor la tutun şi deprecierii leului comparativ cu luna anterioară, efecte contrabalansate de evoluţia favorabilă a preţurilor alimentelor.

În august, rata anuală a inflaţiei a fost de 4,96%.

Datele INS mai arată că preţurile de consum au crescut în august cu 0,39% faţă de cele din august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,16%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,79%, iar tarifele la servicii au urcat, în medie, cu 0,51%.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în septembrie la ţigări şi tutun (5,78%), ouă (1,85%), alte legume şi conserve de legume (1,7%) şi apă, canal şi salubritate (1,67%).


În general, în septembrie, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, cu excepţia ouălor, a legumelor şi conservelor de legume şi a citricelor, potrivit INS. Citricele şi alte fructe meridionale s-au scumpit cu 1,49%. În schimb, cel mai tare s-au ieftinit cartofii, cu 9,63%, urmaţi de fructele proaspete, cu 5,01%.

Banca Naţională a României (BNR) are pentru finalul acestui an o ţintă de inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoză indică un nivel al inflaţiei de 4,3% la finalul lui 2009. Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ia în calcul o inflaţie de 4,3% la finalul acestui an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite